Atsisiųsti (PDF)

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA

VEGETARINIŲ VALGIARAŠČIŲ SUDARYMO REKOMENDACIJOS

  1. Vegetarinių valgiaraščių sudarymo rekomendacijos taikomos vaikų ir suaugusiųjų organizuotų kolektyvų vegetarinio maitinimo organizavimui (ugdymo, krašto apsaugos, socialinės globos, įkalinimo, asmens sveikatos priežiūros ir pan.).
  2. Vegetarinis maitinimas vaikams iki 3 metų amžiaus neturi būti skiriamas, vaikams nuo 3 metų amžiaus jis taip pat nerekomenduojamas, tačiau jei jis skiriamas dėl religinių, etninių, sveikatos ar kitų priežasčių, turi atitikti Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 510 „Dėl Rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų tvirtinimo“.
  3. Įvairi, saikinga ir subalansuota mityba būtina normaliai fizinei ir protinei raidai bei turi užtikrinti organizmo energijos ir maistinių medžiagų fiziologinius poreikius. Būtina valgyti įvairų, tiek augalinės, tiek gyvūninės kilmės maistą, nes tik taip maitinantis mažėja tikimybė, kad išsivystys maistinių medžiagų trūkumas ir dėl to atsiras sveikatos sutrikimų. Su augaliniu maistu gaunama angliavandenių, nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų, mineralinių bei skaidulinių medžiagų ir kt. Su gyvūniniu maistu gaunama organizmui būtinų visaverčių baltymų, kurių sudėtyje yra nepakeičiamų amino rūgščių, mineralinių medžiagų (geležies, kalcio ir kt.), vitamino B12 (jis randamas tik gyvūninės kilmės produktuose), riebaluose tirpių vitaminų (A, D ir kt.), kurių augaliniame maiste stokojama.
  4. Nevartojant gyvūninės kilmės maisto produktų (mėsos, žuvies, pieno produktų, kiaušinių) organizmui, ypač vaikų, gali trūkti pagrindinių maistinių medžiagų, sumažėti apsauginės organizmo savybės ir padidėti įvairių ligų bei sutrikimų atsiradimo rizika. Todėl, siekiant užtikrinti, kad mityboje nebūtų kai kurių maistinių medžiagų, t. y. visaverčių baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų stokos, maitinantis vegetariškai rekomenduojama, pasitarus su gydytoju, vartoti maisto papildus.
  5. Sudarant vegetarinius valgiaraščius ir keičiant gyvūninius maisto produktus augaliniais maisto produktais, rekomenduojama naudotis maisto produktų pakeitimo pagal baltymų kiekį 1−4 lentelėmis. Kiekvienu konkrečiu atveju, keičiant maisto produktus pagal baltymų kiekį, svarbu, kad vegetarinis valgiaraštis atitiktų ir kitų maistinių medžiagų (angliavandenių, riebalų ir kt.) bei energijos rekomenduojamas paros normas. Kiekvieną dieną turi būti patiekta daržovių ir vaisių, rekomenduojama šviežių, sezoninių.
  6. Maisto produktų pakeitimo pagal baltymų kiekį lentelėmis turi būti naudojamasi taip: pavyzdžiui, tam tikrą mėsos patiekalą norime gaminti ne su mėsa (kiauliena), o su augalinės kilmės maisto produktu (sojų pupelėmis). Iš lentelės matome, kad 120 g kiaulienos pagal baltymų kiekį atitinka 55 g sojų pupelių. Mėsos patiekalui pagaminti sunaudotumėme 90 g kiaulienos. Tam, kad sužinotume koks sojų pupelių kiekis pagal baltymų kiekį pakeis 90 g kiaulienos, naudojame proporciją ir atliekame matematinius skaičiavimus: 120 g kiaulienos atitinka 55 g sojų pupelių, 90 g kiaulienos — X g sojų pupelių. X = (90 x 55)/120 = 41,25 g sojų pupelių. Vadinasi, 90 g kiaulienos pagal baltymų kiekį gali pakeisti 41,25 g sojų pupelių, todėl patiekalui pagaminti, naudojame tokį sojų pupelių kiekį.
  7. Prieš pradedant vaikus maitinti pagal vegetarinį valgiaraštį, rekomenduojama jų tėvus ir globėjus (rūpintojus) informuoti apie vegetarinės mitybos riziką, nurodytą šių rekomendacijų 2, 3 ir 4 punktuose, bei gauti iš tėvų ar globėjų raštišką prašymą organizuoti jų vaikams vegetarišką maitinimą.
  8. Vaikams, gaunantiems vegetarinį maitinimą, rekomenduojama tikrinti sveikatą du kartus per metus ir sveikatos pažymą pateikti ugdymo įstaigai.

1 lentelė. Maisto produktų pakeitimas pagal baltymų kiekį, kai nevartojama mėsa ir jos produktai

Produkto pavadinimas

Svoris, g

Baltymų kiekis, g

Riebalų kiekis, g

Anglia-vandenių kiekis, g

Energinė vertė, kcal

Produkto pavadinimas, kuriuo galima pakeisti

Svoris,

g

Energinė vertė ir maistinių medžiagų kiekis nurodytame produkto kiekyje, g

Baltymų kiekis, g

Riebalų kiekis, g

Angliavandenių kiekis, g

Energinė vertė, kcal

Jautiena

100

20,2

7,0

0,2

144

Liesa žuvis

113

20,2

2,5

0,6

106

Kiauliena

120

20,2

23,6

0,1

280

Riebi žuvis

105

20,2

15,3

0,8

223

Vištiena

99

20,2

7,3

0,3

149

Kiaušiniai

164

20,2

19,2

1,2

258

Pienas

594

20,2

12,5

28,5

309

Kefyras / rūgpienis

594

20,2

17,2

27,9

350

Varškė

118

20,2

9,6

4,3

185

Varškės sūris

90

20,2

10,8

3,4

191

Fermentinis sūris

72

20,2

18,4

0,7

248

Avižiniai dribsniai

146

20,2

9,8

98,6

387

Grikių kruopos

160

20,2

5,0

110,9

558

Perlinės kruopos

206

20,2

3,7

155,0

690

Ryžiai (poliruoti)

230

20,2

0,9

176,0

819

Makaronai (be kiaušinių)

187

20,2

0,6

141,8

671

Ruginė duona su grūdais

262

20,2

3,7

137,6

571

Kvietinė duona

202

20,2

3,0

106,1

495

Sojų pupelės

55

20,2

10,6

18,0

218

Žali žirneliai

316

20,2

1,3

53,7

221

Pupelės

89

20,2

1,4

36,9

265

Lęšiai

80

20,2

0,9

44,6

250

Žemės riešutai

79

20,2

36,4

15,2

450

Lazdyno riešutai

115

20,2

72,7

17,1

765

Graikiniai riešutai

109

20,2

65,8

15,9

714

2 lentelė. Maisto produktų pakeitimas pagal baltymų kiekį, kai nevartojama mėsa ir jos produktai bei žuvis ir jos produktai

Produkto pavadinimas

Svoris, g

Baltymų kiekis, g

Riebalų kiekis, g

Anglia-vandenių kiekis, g

Energinė vertė, kcal

Produkto pavadinimas, kuriuo galima pakeisti

Svoris,

g

Energinė vertė ir maistinių medžiagų kiekis nurodytame produkto kiekyje, g

Baltymų kiekis, g

Riebalų kiekis, g

Angliavandenių kiekis, g

Energinė vertė, kcal

Liesa žuvis

100

17,9

2,2

0,5

94

Kiaušiniai

146

17,9

17,1

1,0

229

Riebi žuvis

93

17,9

13,6

0,7

197

Pienas

526

17,9

11,0

25.2

274

Kefyras / rūgpienis

526

17,9

15,3

24,7

310

Varškė

105

17,9

8,5

3,8

165

Varškės sūris

80

17,9

9,6

3,0

170

Fermentinis sūris

64

17,9

16,3

0,6

221

Avižiniai dribsniai

130

17,9

8,7

87,8

475

Grikių kruopos

142

17,9

4,4

98,4

496

Perlinės kruopos

183

17,9

3,3

137,6

613

Ryžiai (poliruoti)

203

17,9

0,8

155,3

723

Makaronai (be kiaušinių)

166

17,9

0,5

125,8

596

Ruginė duona su grūdais

232

17,9

3,2

121,8

506

Kvietinė duona

179

17,9

2,7

94,0

439

Sojų pupelės

48

17,9

9,3

15,7

190

Žali žirneliai

280

17,9

1,1

47,6

196

Pupelės

79

17,9

1,3

327,7

235

Lęšiai

70

17,9

0,8

39,0

218

Žemės riešutai

70

17,9

32,3

13,4

398

Lazdyno riešutai

102

17,9

64,5

15,2

671

Graikiniai riešutai

97

17,9

58,6

14,2

635

3 lentelė. Maisto produktų pakeitimas pagal baltymų kiekį, kai nevartojama mėsa ir jos produktai, žuvis ir jos produktai bei kiaušiniai

Produkto pavadinimas

Svoris, g

Baltymų kiekis, g

Riebalų kiekis, g

Anglia-vandenių kiekis, g

Energinė vertė, kcal

Produkto pavadinimas, kuriuo galima pakeisti

Svoris,

g

Energinė vertė ir maistinių medžiagų kiekis nurodytame produkto kiekyje, g

Baltymų kiekis, g

Riebalų kiekis, g

Angliavandenių kiekis, g

Energinė vertė, kcal

Kiaušiniai

100

12,3

11,7

0,7

157

Pienas

362

12,3

7,6

17,4

188

Kefyras / rūgpienis

362

12,3

10,5

17,0

214

Varškė

72

12,3

5,8

2,6

113

Varškės sūris

55

12,3

6,6

2,1

117

Fermentinis sūris

44

12,3

11,2

0,4

152

Avižiniai dribsniai

89

12,3

6,0

60,1

325

Grikių kruopos

98

12,3

3,0

67,9

342

Perlinės kruopos

126

12,3

2,3

94,8

422

Ryžiai (poliruoti)

140

12,3

0,6

107,1

498

Makaronai (be kiaušinių)

114

12,3

0,3

86,4

409

Ruginė duona su grūdais

160

12,3

2,2

84,0

349

Kvietinė duona

123

12,3

1,8

64,6

301

Sojų pupelės

33

12,3

6,4

10,8

131

Žali žirneliai

192

12,3

0,8

32,6

134

Pupelės

54

12,3

0,9

22,4

161

Lęšiai

48

12,3

0,5

26,7

150

Žemės riešutai

48

12,3

22,1

9,2

273

Lazdyno riešutai

70

12,3

44,2

10,4

461

Graikiniai riešutai

67

12,3

40,5

9,8

439

4 lentelė. Maisto produktų pakeitimas pagal baltymų kiekį, kai nevartojama mėsa ir jos produktai, žuvis ir jos produktai, pienas ir pieno produktai ir (ar) kiaušiniai



Produkto pavadinimas

Svoris,

 g

Baltymų kiekis, g

Riebalų kiekis, g

Anglia-vandenių kiekis, g

Energinė vertė, kcal

Produkto pavadinimas, kuriuo galima pakeisti

Svoris,

g

Energinė vertė ir maistinių medžiagų kiekis nurodytame produkto kiekyje, g

Baltymų kiekis, g

Riebalų kiekis, g

Angliavandenių kiekis, g

Energinė vertė, kcal

Varškė

100

17,1

8,1

3,6

157

Kiaušiniai

139

17,1

16,3

1,0

218

Varškės sūris

77

17,1

9,2

2,9

163

Avižiniai dribsniai

124

17,1

8,3

83,7

453

Fermentinis sūris

61

17,1

15,6

0,6

210

Grikių kruopos

136

17,1

4,2

94,2

475

Pienas

503

17,1

12,5

24,1

262

Perlinės kruopos

175

17,1

3,2

131,6

586

Kefyras / rūgpienis

503

17,1

14,6

23,6

297

Ryžiai (poliruoti)

194

17,1

0,8

148,4

691

Makaronai (be kiaušinių)

158

17,1

0,5

119,8

567

Ruginė duona su grūdais

222

17,1

3,1

116,6

484

Kvietinė duona

171

17,1

2,6

89,8

419

Sojų pupelės

46

17,1

8,9

15,0

182

Žali žirneliai

267

17,1

1,1

45,4

187

Pupelės

75

17,1

1,2

31,1

224

Lęšiai

67

17,1

0,7

37,3

209

Žemės riešutai

67

17,1

30,9

12,9

381

Lazdyno riešutai

97

17,1

61,3

14,5

638

Graikiniai riešutai

92

17,1

55,6

13,4

603

_____________

Atnaujinimo data: 2023-12-03