Sveikos mitybos rekomendacijos
Sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijos (2020)
Išsamios sveikos mitybos rekomendacijos (2022, PDF)
Maisto pasirinkimo piramidė (su atsisiuntimu)
SVARBIAUSI PRINCIPAI
- Valgykite maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.
- Kelis kartus per dieną valgykite viso grūdo grūdinių produktų (duona, košės, makaronai ir pan.).
- Kelis kartus per dieną valgykite įvairių (geriau šviežių) daržovių ir vaisių (bent 400 g per dieną).
- Mažinkite riebalų vartojimą. Gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keiskite augaliniais aliejais.
- Raudoną mėsą (kiaulieną, jautieną, avieną) keiskite balta mėsa (paukštiena, triušiena), ankštinėmis daržovėmis ar žuvimi.
- Vartokite liesą pieną ir liesesnius pieno produktus (pasukas, natūralų jogurtą, rūgpienį, kefyrą, varškę, sūrį).
- Rinkitės maisto produktus ir gėrimus, turinčius mažai cukraus. Nesaldinkite arbatos ar kavos.
- Valgykite nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis paros maiste neturi viršyti 5 g. Rinkitės druską su jodu.
- Ribokite alkoholio vartojimą.
- Išlaikykite normalų kūno svorį (kūno masės indeksas - 20-25).
- Kas dieną energingai judėkite (suaugusieji bent 30 min./d., vaikai – bent 60 min./d.).
- Vaikus žindykite iki 6 mėn., o jei turite galimybę, žindymą tęskite iki 2 m. ar ilgiau, užtikrinant tinkamą ir saugų papildomą maitinimą.
KITOS REKOMENDACIJOS
2023 m. birželio 20 d. pakelbtos atnaujintos Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos (toliau – NNR2023). NNR2023 yra apžvelgiami ir Baltijos šalių mitybos įpročiai. NNR2023, tai mokslinės rekomendacijos, pagrįstos maisto produktų poveikiu sveikatai, konkrečios šalies visuomenės sveikatos iššūkiais, ligų našta, maisto vartojimo modeliais, taip pat konkrečios šalies maisto vartojimo poveikiu aplinkai. Tai pirmos tokio tipo rekomendacijos pasaulyje, kuriose buvo įvertintas maisto produktų poveikis žmogaus ir aplinkos sveikatai.
Nėščiųjų ir žindyvių mitybos rekomendacijos. Sveikatos apsaugos ministerija.
Maitinimosi rekomendacijos karantino metu. Lietuvos dietologų draugija
Darbuotojų sveikos mitybos skatinimo rekomendacijos. Higienos institutas.
10 patarimų vaikams kaip maitintis (žaidimas)
Kaip pasirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras
Daržovių nauda.Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras