MAISTO PRODUKTŲ, ŽENKLINAMŲ „RAKTO SKYLUTĖS“ SIMBOLIU

INFORMACIJOS TEIKIMO GAIRĖS

        1. Sveikatos apsaugos ministro 2021 m. gegužės 24 d. įsakymas Nr. V-1195 įgyvendina Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies ir Lietuvos Respublikos visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 3 punkto reikalavimus, įpareigojančius užtikrinti sveiką mitybą, sveikatai palankų maistą ir mažinti su maistu susijusį sergamumą, todėl į "Rakto skylutės" simboliu ženklinamus produktus negalima įdėti jokių sudedamųjų dalių ar pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą, keltų jo glikeminį indeksą ar kitaip mažintų produkto palankumą sveikatai (pvz., mažinant produkte sočiųjų riebalų kiekį, negalima jų keisti krakmolu ar sintetiniais maisto priedais, bet galima praturtinti produktą daržovėmis, ankštiniais, lęšiais, topinambais ir pan.). Produktas visais atvejais turi tapti palankesniu sveikatai.

       2. Siekiant informuoti vartotojus apie „Rakto skylutės“ simbolio reikšmę ir nepažeisti ES teisės reikalavimų dėl sveikumo teiginių bei užtikrinti vieningą informacijos apie maisto produktų, ženklinamų „Rakto skylutės“ simboliu, teikimą vartotojams, maisto tvarkymo subjektai gali savanoriškai rašytine forma teikti informaciją apie šį simbolį informaciniuose, reklaminiuose leidiniuose, plakatuose, lankstukuose ar ant maisto produktų pakuočių, pasirinktinai naudojant tokius unifikuotus tekstus:

       2.1. „Simbolis „Rakto skylutė“ − Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintas valstybinis, nekomercinis, savanoriškai taikomas ženklas, padedantis vartotojams pasirinkti sveikesnei mitybai tinkamus produktus, ypač tuos, kuriuose mažiau riebalų, cukrų, druskos arba daugiau maistinių skaidulinių medžiagų nei kituose tos pačios grupės produktuose (daugiau informacijos www.sam.lt).“

       2.2. „Simboliu „Rakto skylutė“ ženklinami sveikesnei mitybai tinkami produktai, kuriuose mažiau riebalų, cukrų, druskos arba daugiau maistinių skaidulinių medžiagų, nei kituose tos pačios grupės produktuose (daugiau informacijos www.sam.lt).“

     2.3. „Simboliu „Rakto skylutė“ ženklinami sveikesnei mitybai tinkami produktai (daugiau informacijos www.sam.lt).“

       2.4. Plakatuose gali būti taip pat naudojami tekstai, pateikti Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje patalpintų plakatų pavyzdžiuose.

       3. Žemiau pateiktoje lentelėje nurodyti pavyzdžiai produktų, kurie gali arba negali būti priskirti kuriai nors grupei. Jei joje nurodyta, kad tam tikras produktas (įskaitant į jį panašius) negali būti priskirtas konkrečiai grupei, reiškia jis:

       3.1. neatitinka „Rakto skylutės“ kriterijų; arba

       3.2. priskirtinas kitai produktų grupei; arba

       3.3. nors ir palankus sveikatai, tačiau nesiskiria nuo kitų, panašių pagal reglamentuojamus kriterijus (pvz., vanduo, sėklos, grybai ir pan.), todėl tokių grupių  apskritai nėra.

Lentelė. Produktų priskyrimo grupėms pavyzdžiai

Grupės Nr.

Maisto produktų grupė

Pavyzdžiai produktų, kurie

GALI

būti priskirti šiai grupei

Pavyzdžiai produktų, kurie

NEGALI

būti priskirti šiai grupei

1.

Bulvės, šakniavaisiai, ankštinės (išskyrus žemės riešutus) ir kitos daržovės.

Šie produktai gali būti apdoroti.

Į šią grupę įtraukiamos ir neapdorotos prieskoninės žolelės.

Šviežios, šaldytos ir džiovintos daržovės;

Konservuotos daržovės;

Daržovių mišiniai (ruošiniai troškiniams);

Džiovintos pupelės, žirniai;

Blanširuoti žirneliai/pupelės;

Nuluptos ir griežinėliais supjaustytos bulvės;

Švieži ir konservuoti kukurūzai;

Salotų mišiniai;

Rauginos daržovės;

Šaldytos kepimui skirtos daržovės;

Šviežios prieskoninės žolelės;

Šaldyti prieskoniai;

Prieskonių mišiniai be druskos ir cukraus.

Atskiros džiovintos prieskoninės žolelės (pvz., krapai ar lauro lapai) arba atskiri prieskoniai (pvz., pipirai);

Džiovintų prieskonių mišiniai su druska ar cukrumi;

Grybai;

Kakava.

2.

Vaisiai ir uogos, kurie nebuvo apdoroti, tačiau gali būti apdoroti karščiu.

Švieži ir šaldyti vaisiai ir uogos;

Termiškai apdoroti vaisiai ir uogos;

Šviežių vaisių salotos;

Tirštieji vaisių, uogų, daržovių kokteiliai be pridėtinio cukraus.

Vaisių, uogų sultys;

Vaisių, uogų koncentratai;

Džemai, marmeladai, uogienės;

Sėklos ir grūdai;

Saldinti vaisiai ir uogos.

3.

Riešutai ir žemės riešutai, kurie nebuvo apdoroti, tačiau gali būti apdoroti karščiu.

Sveiki ir/ar smulkinti riešutai ir žemės riešutai;

Sausai skrudinti riešutai ir žemės riešutai;

Nesaldinti/nesūdyti migdolai;

Migdolų miltai.

Riešutai, kurie natūraliai turi didelį kiekį sočiųjų riebalų rūgščių (makadamija, brazilinė bertoletija (kastanija);

Skrudinti sūdyti riešutai;

Sėklos;

Sūdyti migdolai;

Wasabi riešutai, čili riešutai ir pan.;

Kokosai;

Muskatai.

4.

Iš grūdinių augalų pagaminti miltai, dribsniai, sveikos ir skaldytos kruopos, kuriuose 100 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo daliųproduktai, taip pat daigai.

Išvardyti produktai gali būti visai ar iš dalies pakeisti daržovėmis (išskyrus bulves), ankštinėmis daržovėmis (išskyrus žemės riešutus) ir šakniavaisiais, jei produktas skirtas vartoti tais pačiais tikslais.

Grūdinių augalų sėlenos, ir gemalai (šiems produktams visų grūdo daliųproduktų kiekio reikalavimai netaikomi).

Viso grūdo miltai;

Sveiki arba grūsti javai;

Avižiniai dribsniai;

Javų mišiniai, mišiniai su sėklomis;

Kuskusas;

Kviečių kruopos.

Sėklos;

Spraginti kukurūzai;

Bolivinė balanda;

Burnotis.

5.

Ryžiai, kuriuose 100 proc. sausos produkto masės sudaro visagrūdžiai produktai.

Nesmulkinti ryžiai (nevirti, virti ar apvirti);

Raudonieji ryžiai (nevirti, virti ar apvirti);

Rudieji ryžiai;

Ryžių miltai.

Balti ryžiai;

Kitos sėklos ir grūdai.

6.

Pusryčių dribsniai ir javainiai, kuriuose ne mažiau kaip 55 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo daliųproduktai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo daliųproduktų kiekio reikalavimai netaikomi.

Pusryčių dribsniai ir javainiai be glitimo, kuriuose ne mažiau kaip 20 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo daliųproduktai.

Pusryčių dribsniai (avižų dribsniai, kviečių dribsniai, ryžių dribsniai ir t.t.);

Pusryčių dribsniai su razinomis, džiovintais vaisiais ir uogomis;

Sausi pusryčiai (miusliai)

Košės;

Energiniai javainių batonėliai.

7.

Košės ir košių milteliai (paruošti pagal gaminimo nurodymus), kurių ne mažiau kaip 55 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo daliųproduktai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo daliųproduktų kiekio reikalavimai netaikomi.

Košės, pagamintos naudojant visagrūdžius produktus (avižinė, kvietinė, grikių košė ir pan.).

Dėmesio! "Rakto skylutės" ženklinimo kriterijuose nurodytos reikšmės taikomos paruoštiems vartoti produktams, tuo tarpu produkto etiketėje nurodomos reikšmės apibūdina nepraskiestą vandeniu produktą.

8.

Duona ir mišiniai duonai kepti

8.1.

Duona ir mišiniai duonai kepti, į kuriuos tereikia įpilti skysčio (gali reikėti įdėti ir mielių), kuriuose ne mažiau kaip 30 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo daliųproduktų kiekio reikalavimai netaikomi.

Šie reikalavimai netaikomi 8.2 grupėje nurodytiems produktams.

Duona ir mišiniai duonai kepti be glitimo, kuriuose ne mažiau kaip 10 proc. sausos produkto masės sudaro visagrūdžiai produktai.

Duona;

Mišiniai duonai kepti;

Picos pagrindai;

Ruošiniai pyragų pagrindams;

Pita, tortilija, ciabata.

Džiūvėsiai

8.2.

Ruginė duona, mišiniai duonai kepti ir produktai iš rugių, į kuriuos tereikia įpilti skysčio (gali reikėti įdėti ir mielių).

Ne mažiau kaip 35 proc. sausos produkto masės turi sudaryti visų grūdo dalių produktai. Ne mažiau kaip 30 proc. grūdų turi būti rugiai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo daliųproduktų kiekio reikalavimai netaikomi.

Ruginė ar kitokia šio punkto kriterijus atitinkanti duona.

Džiūvėsiai.

9.

Traški duona, džiūvėsiai ir mišiniai šiems produktams kepti, į kuriuos tereikia įpilti skysčio (gali reikėti įdėti ir mielių), kurių ne mažiau kaip 50 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo daliųproduktai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo daliųproduktų kiekio reikalavimai netaikomi.

Traški duona, džiūvėsiai ir mišiniai šiems produktams kepti be glitimo, kuriuose ne mažiau kaip 15 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo daliųproduktai.

Traški duona;

Duoniukai;

Džiūvėsėliai;

Trapučiai.

Ryžių trapučiai

10.

Makaronai (neįdaryti) ir jų gaminiai, kurių ne mažiau kaip 50 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.

Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo daliųproduktų kiekio reikalavimai netaikomi.

Makaronams (neįdarytiems) ir jų gaminiams be glitimo visagrūdžių produktų kiekio reikalavimai netaikomi.

Švieži ar sausi tešlos gaminiai, kurių ne mažiau kaip 50 proc. sausos produkto masės sudaro visagrūdžiai produktai;

Makaronai be glitimo;

Makaronai, kurių ne mažiau kaip 50 proc. sausos produkto masės sudaro visagrūdžiai produktai;

Įdaryti makaronų ar tešlos gaminiai, pavyzdžiui, ravioliai, tortelini, koldūnai ir pan.

11.

Pienas, rauginti pieno produktai ir jų augaliniai pakaitalai

11.1.

Pienas ir gerti skirti rauginto pieno gaminiai be priedų.

Taikoma ir atitinkamiems produktams be laktozės.

Liesas pienas;

Geriamasis liesas jogurtas.

Atitinkami produktai be laktozės.

Pieno gaminiai su priedais;

Tirštas jogurtas, kuris neskirtas gerti (pvz., „graikiškas“).

11.2.

Augaliniai produktai be priedų, vartojami tais pačiais tikslais kaip 11.1 grupės produktai

Ryžių, avižų, sojų ir migdolų gėrimai be priedų.

Augaliniai gėrimai su priedais

Fermentuoti ryžių, avižų, sojos ir migdolų gėrimai su priedais

Sultys, nektarai, gaivieji gėrimai

Vanduo, stalo vanduo, natūralus mineralinis vanduo;

Alus (nealkoholinis ir alkoholinis).

12.

Gerti neskirti pieno produktai bei jų pakaitalai

12.1.

Gerti neskirti rauginto pieno gaminiai ir varškė be priedų.

Taikoma ir atitinkamiems produktams be laktozės.

Tirštas jogurtas (pvz., „graikiškas“);

Varškė;

Atitinkami produktai be laktozės.

Gerti neskirti rauginto pieno gaminiai ir varškė su priedais;

Varškės sūris;

Geriamasis jogurtas.

12.2.

Augaliniai produktai, vartojami tais pačiais tikslais kaip 12.1 grupės produktai.

Šie produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

Ryžių, avižų, sojų, migdolų ir pan. pagrindu pagaminti produktai, naudojami taip pat kaip ir 12.1 grupės produktai

Augaliniai produktai, priklausantys 11.2 produktų grupei;

12.1. produktų grupei priskiriami produktai su priedais.

13.

Gerti neskirti pieno produktai ir jų pakaitalai su kvapiosiomis medžiagomis

13.1.

Gerti neskirti rauginto pieno gaminiai ir varškė su kvapiosiomis medžiagomis.

Taikoma ir atitinkamiems produktams be laktozės.

Varškė su priedais;

Pasukų varškė;

Tirštas jogurtas su priedais;

Atitinkami produktai be laktozės

Vaisinis jogurtas su saldikliais.

Geriamasis jogurtas su priedais.

13.2.

Augaliniai produktai su kvapiosiomis medžiagomis, vartojami tais pačiais tikslais kaip 13.1 grupės produktai.

Ryžių, avižų, sojos, migdolų ir pan. pagrindu pagaminti produktai, naudojami taip pat kaip ir 13.1 grupės produktai

Geriamojo jogurto su priedais augalinės alternatyvos

14.

Pieno ir grietinėlės mišiniai ir jų pakaitalai be priedų

14.1.

Pieno ir grietinėlės mišiniai ar atitinkami rauginti gaminiai be priedų.

Taikoma ir atitinkamiems produktams be laktozės.

Liesesni grietinės ar grietinėlės variantai;

Atitinkami produktai be laktozės.

Kondensuotas pienas.

14.2.

Augaliniai arba iš dalies augaliniai produktai be priedų, vartojami tais pačiais tikslais kaip 14.1 grupės produktai.

15.

Pieno ir grietinėlės mišiniai ir jų pakaitalai su kvapiosiomis medžiagomis

15.1.

Pieno ir grietinėlės mišiniai ar atitinkami rauginti gaminiai su kvapiosiomis medžiagomis.

Taikoma ir atitinkamiems produktams be laktozės.

Balikliai kavai, sriubai

Liesesni grietinės ar grietinėlės variantai su priedais.

Atitinkami produktai be laktozės.

Varškė su priedais (kreminė ar biri).

15.2.

Augaliniai arba iš dalies augaliniai produktai su priedais, vartojami tais pačiais tikslais kaip 15.1 grupės produktai.

16.

Sūris.

Netaikoma 18 grupėje nurodytiems produktams.

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

Kietasis sūris;

Pelėsinis sūris;

Lydytas sūris;

Ožkos sūris;

Feta.

Varškė

17.

Augaliniai arba iš dalies augaliniai produktai, vartojami tais pačiais tikslais kaip 16 grupės produktai.

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

Sūrio pakaitalai.

Tofu.

18.

Švieži (nebrandinti) ir varškės sūriai bei jų gaminiai.

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

Varškės sūris;

Sūrio užtepas;

Mozarella.

Mėlynasis sūris;

Lydyti sūriai.

19.

Tepieji riebalai ir tepiųjų riebalų mišiniai.

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

Margarinai

Aliejai;

Skysti margarinai;

Padažai;

Majonezas.

20.

Aliejai, skysti riebalai ir skystų riebalų mišiniai.

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

Skysti aliejai - rapsų, alyvuogių, kukurūzų, sojų ir pan.;

Skysti margarinai

Kietieji margarinai;

Palmių aliejus;

Kokosų aliejus.

21.

Neperdirbti žuvininkystės produktai ir gyvi dvigeldžiai moliuskai.

Produktai gali būti išdarinėti.

Šviežia ar šaldyta žuvis;

Lašišos filė, menkės gabaliukai;

Ikrai;

Žuvų kepenėlės;

Gyvi dvigeldžiai moliuskai;

Krevetės ir kitos jūros gėrybės;

Marinuota, rūkyta ar sūdyta žuvis;

Žuvis džiūvėsėliuose;

Marinuota silkė;

Krevetės sūryme ar virtos krevetės;

Džiovinta menkė;

Konservuoti ikrai

22.

Perdirbti žuvininkystės produktai.

Produktai, pagaminti iš ne mažiau kaip 50 proc. žuvininkystės produktų.

Produktai gali būti užpilti padažu ar nuoviru.

Procentinė dalis ir kriterijai taikomi suvartoti skirtai produkto daliai.

Produktai gali būti apvolioti džiūvėsiuose, tačiau informacijoje apie produktą negali būti nurodoma, kad ruošiant produktą naudoti riebalus.

22.1.

Produktai, nepatenkantys į 22.2–22.4 produktų grupes.

Žuvies kepsneliai;

Žuvų paplotėliai mėsainiams;

Žuvis džiūvėsėliuose;

Vytinta lašiša;

Džiovinta menkė;

Lašišos paštetas;

Žuvies ir jūros gėrybių salotos su ne mažiau kaip 50 proc. šių produktų;

Skumbrė pomidorų padaže;

Konservuotos sardinės;

Tunas drebučiuose ar vandenyje;

Krevetės sūryme;

Virtos krevetės.

Tunas aliejuje;

Marinuota silkė.

22.2.

Paruošti vartoti, smulkūs arba pjaustyti žuvininkystės produktų užkandžiai.

Pjaustyta lašišos filė;

Pjaustyti atšaldyti produktai, kurie nėra rūkyti

Supjaustyta rūkyta lašišos, upėtakio ir pan. filė.

Karštai rūkyti nesupjaustyti žuvies produktai;

Šaltai rūkyti nesupjaustyti žuvies produktai;

Skumbrė pomidorų padaže, ikrai ir kiti nesupjaustyti atšaldyti produktai.

22.3.

Rūkyta ar marinuota žuvis.

Rūkyta lašiša;

Rūkyta skumbrė;

Marinuota silkė;

Karštai rūkyta ir pjaustyta žuvų filė

Kiti rūkyti ar marinuoti žuvininkystės produktai (ne žuvis);

Moliuskai, vėžiagyviai.

22.4.

Ikrai ir kiti konservuoti žuvininkystės produktai.

Konservuoti ikrai;

Konservuota skumbrė;

Marinuota konservuota silkė.

Visiškai apdoroti žuvies produktai, pavyzdžiui, skumbrė pomidorų padaže arba konservuotas tunas;

Kiti nei žuvis pusiau konservuoti žuvies ir žuvininkystės produktai, pavyzdžiui, krevetės sūryme;

Lengvai konservuoti žuvininkystės produktai.

23.

Neperdirbta mėsa.

Neperdirbta kiaulienos, avienos, jautienos, vištienos ir kitos paukštienos, žvėrienos filė ir pan.;

Žali kiaulienos, avienos, jautienos, vištienos ir kitos paukštienos, žvėrienos kepsniai ir pan.;

Neperdirbta kiaulienos, avienos, jautienos, vištienos ir kitos paukštienos, žvėrienos kulninė ir pan.;

Žalios kiaulienos, avienos, jautienos, vištienos ir kitos paukštienos, žvėrienos kepenys ir kiti vidaus organai;

Neperdirbta (žalia) kiaulienos, avienos, jautienos, vištienos ar kitos paukštienos, žvėrienos ir kt. malta mėsa.

Marinuoti mėsos produktai;

Virta ar kepta mėsa;

Sūdyta mėsa.

24.

Mėsos gaminiai ir pusgaminiai.

Produktai, pagaminti iš ne mažiau kaip 50 proc. mėsos, grūdų (100 proc. visų grūdo dalių), daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių. Mėsos šiuose produktuose turi būti ne mažiau kaip 20 proc.

Kepenų paštetas, pagamintas iš ne mažiau kaip 35 proc. mėsos.

Produktai gali būti užpilti padažu ar nuoviru.

Procentinė dalis ir kriterijai taikomi suvartoti skirtai produkto daliai.

Produktai gali būti apvolioti džiūvėsiuose, tačiau informacijoje apie produktą negali būti nurodoma, kad ruošiant produktą naudoti riebalus.

24.1.

Gabaliniai arba supjaustyti mėsos pusgaminiai, kurie gali būti marinuoti arba su prieskoniais.

Produktams, kurie injekuojami druskos tirpalu, taikomi šie kriterijai.

Žalia marinuota kiaulienos nugarinė, jautienos kepsniai, vištiena, jautiena, kiauliena, aviena ir kt.

Marinuota vištienos krūtinėlė kepsniui;

Kiaulienos nugarinė ar jautiena su prieskoniais, skirta kepsniui;

Sūdyta vištienos krūtinėlė, kiauliena, aviena ir kt.

Kepti ar virti vištienos, jautienos, kiaulienos, avienos ir kt. produktai

Malta ar smulkinta jautienos, kiaulienos, vištienos, avienos ir kt. mėsa

24.2.

Mėsos pusgaminiai ar gaminiai, kuriuose smulkinta mėsa yra pagrindinė sudedamoji dalis, išskyrus toliau išvardytus produktus ir jiems taikomus atitinkamus kriterijus:

- dešros ir dešrelės;

- paruošti vartoti, smulkūs arba pjaustyti dešrų ir dešrelių užkandžiai;

- smulkintos mėsos pusgaminiai ir gaminiai.

Kepenų paštetas, įvairūs apkepai su kepenų (pašteto) įdarais;

Mėsos kukuliai;

Netikras zuikis;

Žalios / virtos dešros ir dešrelės;

Kraujinės dešros;

Medžiotojų dešrelės, vištienos dešrelės ir pan.;

Rūkyta dešra, česnakinė dešra ir pan.;

Smulkinta mėsa, į kurią pridėta tik vandens ir druskos;

Mėsos maltinukai, kotletai.

Šalti nesupjaustytų ar supjaustytų mėsos gabalų produktai, pvz., kiaulienos nugarinė, kumpis ir pan.

24.3.

Mėsos gaminiai, kurių pagrindinė sudedamoji dalis yra gabalinė arba stambiai smulkinta mėsa, nepatenkanti į 24.2 maisto produktų grupę.

Paruoštiems vartoti, smulkiems arba pjaustytiems mėsos užkandžiams taikomi šie kriterijai.

Virta, rūkyta ar kepta kiauliena;

Jautienos kepsniai;

Rūkyti kumpiai;

Produktai, kurių pagrindinė sudedamoji dalis yra gabalinė arba stambiai smulkinta mėsa, pvz., kumpis, rūkyta filė ir kt.

Rūkytos dešros ir dešrelės

25.

Produktai visai ar iš dalies sudaryti iš augalinių žaliavų, vartojami tais pačiais tikslais kaip 22–24 grupių produktai.

Ne mažiau kaip 50 proc. produkto turi sudaryti grūdai (100 proc. visų grūdo dalių), daržovės (išskyrus bulves), ankštinės daržovės (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisiai arba augaliniai baltymai.

Produktuose negali būti mėsos ar žuvininkystės produktų.

Procentinė dalis ir kriterijai taikomi suvartoti skirtai produkto daliai.

Produktai gali būti užpilti padažu ar nuoviru, apvolioti džiūvėsiuose, tačiau informacijoje apie produktą negali būti nurodoma, kad ruošiant produktą naudoti riebalus.

Vegetariški: mėsainiai, dešros ir dešrelės;

Tofu ir kiti sojos produktai;

Daržovių pyragai

Daržovių troškiniai

25.1.

Pjaustyti užkandžiai

25.2.

Kiti 25 grupės produktai

26.

Paruoštas maistas (išskyrus 27–30 maisto produktų grupes), turintis:

- ne mažiau kaip 28 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto;

- baltymų dalį;

- angliavandenių dalį.

Jei produkto angliavandenių dalyje yra grūdų, grūdų dalis turi atitikti visų grūdo daliųproduktams keliamus reikalavimus, nurodytus atitinkamoje maisto produktų grupėje.

Jei produkte yra makaronų ar jų produktų be glitimo, jie turi atitikti 10 maisto produktų grupės skaidulinėms medžiagoms keliamus reikalavimus.

Mėsos kukuliai su garnyru, daržovėmis ir padažu;

Vištienos krūtinėlė padaže, su rudaisiais ryžiais ir daržovėmis;

Žuvies pyragas su garnyru koše, daržovėmis ir padažu;

Lašišos troškinys su garnyru ir šakniavaisiais;

Ryžiais, daržovėmis ir mėsa įdaryti lietiniai blynai;

Vegetariški kepsneliai su garnyru ir padažu;

Makaronai su padažu.

Sumuštiniai su sūriu;

Picos, nedesertiniai pyragai ir kiti 27 produktų grupės gaminiai;

Sriubos;

Blynai ir lietiniai blynai su uogiene.

27.

Paruoštas maistas, turintis:

- ne mažiau kaip 50 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto;

- baltymų dalį arba

- angliavandenių dalį.

Jei produkto angliavandenių dalyje yra grūdų, grūdų dalis turi atitikti visų grūdo daliųproduktams keliamus reikalavimus, nurodytus atitinkamoje maisto produktų grupėje.

Jei produkte yra makaronų ar jų produktų be glitimo, jie turi atitikti 10 maisto produktų grupės skaidulinėms medžiagoms keliamus reikalavimus.

28.

Picos, nedesertiniai pyragai ir pyragėliai bei kiti panašūs grūdinių augalų produktai, turintys:

- ne mažiau kaip 28 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto.

Ne mažiau kaip 30 proc. grūdinės dalies sausos produkto masės turi sudaryti visų grūdo daliųproduktai.

Jei produkte yra ne mažiau kaip 50 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto, ne mažiau kaip 15 proc. galimos grūdinės dalies sausos produkto masės turi sudaryti visų grūdo daliųproduktai

Grūdams be glitimo taikomas 10 proc. visų grūdo daliųproduktų kiekio reikalavimas sausajai produkto dalies masei.

Pyragas su kumpiu, daržovėmis ir sūriu;

Pyragėliai su mėsos įdaru (kibinai ir kiti panašūs)

Visagrūdžio pagrindo pica su daržovėmis.

Omletai, blynai, lietiniai;

Ruošiniai pyragų pagrindams;

Desertiniai pyragai;

Pita duonelė, suktiniai.  

29.

Sumuštiniai, įdaryti batonai, suktiniai ir kiti panašūs įdaryti grūdinių augalų produktai, kuriuose yra ne mažiau kaip 25 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto.

Ne mažiau kaip 30 proc. grūdinės dalies sausos produkto masės turi sudaryti visų grūdo daliųproduktai.

Jei produkte yra ne mažiau kaip 50 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus), šakniavaisių arba vaisių ir uogų 100 g produkto, ne mažiau kaip 15 proc. grūdinės dalies sausos produkto masės turi sudaryti visų grūdo daliųproduktai

Grūdams be glitimo taikomas 10 proc. visų grūdo daliųproduktų kiekio reikalavimas sausajai produkto dalies masei.

Įdaryta pita duonelė su mėsa ir daržovėmis;

Suktinis su žuvimi ar mėsa ir daržovėmis;

Bandelė įdaryta žuvimi, mėsa ir daržovėmis;

Mėsainis su daržovėmis.

Pita duonelė, suktinis su žuvimi ar mėsa, tačiau be daržovių

Batonas, įdarytas žuvimi ar mėsa, tačiau be daržovių;

Vafliai.

30.

Sriubos, kuriose yra ne mažiau kaip 35 g daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) ar šakniavaisių, arba vaisių ir uogų 100 g produkto.

Jei produkte yra grūdų, grūdų dalis turi atitikti visų grūdo daliųproduktams keliamus reikalavimus, nurodytus atitinkamoje maisto produktų grupėje.

Jei produkte yra makaronų ar jų produktų be glitimo, jie turi atitikti 10 maisto produktų grupės skaidulinėms medžiagoms keliamus reikalavimus.

Paruoštos vartoti daržovių sriubos;

Šaldytos daržovių sriubos;

Sausos daržovių sriubos, ruošiamos pagal gamintojo nurodymus.

Padažai;

Troškiniai.

31.

Aliejaus ir acto padažai.

Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis.

Acto padažai;

Skirtingų rūšių acto pagrindo padažai (pvz. Itališkas užpilas ir pan.)

Padažai su grietinėle;

Jogurtiniai padažai;

Pieno pagrindo padažai;

Padažai su majonezu.

32.

Padažai (paruošti ir ruošiami pagal gamintojo nurodymus).

Karšti ir šalti padažai;

Pomidorų padažas;

Padažų ruošiniai iš miltelių (kriterijai taikomi paruoštam vartoti produktui).

Aliejaus ir acto padažai;

Šokoladiniai ir kiti desertiniai padažai.

Atnaujinimo data: 2023-12-03