Maisto produktų sudėties gerinimas (angl. Reformulation)

Pasirašytų susitarimų suvestinė

Gerbiami maisto produktų gamintojai,

Nuolat atliekami gyventojų faktinės mitybos tyrimai liudija, kad vidutinio Lietuvos gyventojo mityba nesubalansuota. Šalies gyventojai kiekvieną dieną su maistu gauna net 40 proc. daugiau druskos, 39 proc. daugiau riebalų, 29 proc. daugiau sočiųjų riebalų ir 22 proc. daugiau cukrų nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) normos.

Tokia mityba yra sveikos mitybos nepaisymo bei pramonės gaminamų maisto produktų sudėties atspindys. Beveik visuose rinkai tiekiamuose maisto produktuose yra per daug riebalų, cukraus ir (arba) druskos. Tai labai nepalanku gyventojų sveikatai – tą patvirtina aukštas (kartais netgi rekordinis ES mastu) lėtinių neinfekcinių ligų, susijusių su mityba, paplitimas Lietuvoje.

Sveikatos apsaugos ministerija, siekdama gerinti gyventojų mitybą bei sveikatą, vadovaudamasi PSO, Europos Komisijos bei nacionaliniais strateginiais dokumentais, kviečia maisto įmones ir jų asociacijas gerinti gyventojams siūlomo maisto sudėtį ir patvirtinti šiuos ketinimus pasirašant Bendradarbiavimo susitarimą dėl maisto produktų gerinimo. Dalis Lietuvos įmonių jau pasirašė tokį susitarimą.

Siūlome susitarimo tekstą su 2 laisvai pasirenkamais planuojamų veiksmų lentelės pavyzdžiais. Susitarimo tekstas visuose variantuose vienodas, skirtingi tik produktų sudėties keitimo planų pavyzdžiai:

    1. Susitarimas su konkrečių produktų sudėties keitimo planu (parsisiųsti).

    2. Susitarimas su produktų grupinio keitimo planu (parsisiųsti).

Pasirinktoje šių planų lentelėje reikia įrašyti Jūsų įmonės produktų pavadinimus ir reikšmes vietoje pateiktų pavyzdžių bei įmonės rekvizitus ir pasirašančio asmens pavardę. Jei pasiūlyto plano pavyzdys Jums netinka, galite koreguoti jį arba susikurti mišrų variantą. Atkreipiame dėmesį, kad mažinant cukraus kiekį, jo keisti saldikliais negalima.

Susitarimo failą (WORD formatu) atsiųskite Sveikatos apsaugos ministerijai (Ievai Gudanavičienei, el. paštas [email protected] tel. (5) 2193343).  Susidarius grupei, bus organizuojamas viešas susitarimų pasirašymas.

PSO siūlo nenaudoti becukrių saldiklių kaip priemonės svoriui kontroliuoti ar mažinti lėtinių neinfekcinių ligų riziką.

Atnaujinimo data: 2023-12-03