BDAR
gdpr

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. "cookies").


Estetiško maisto patiekimo rekomendacijos

ESTETIŠKO MAISTO PATIEKIMO REKOMENDACIJOS

ASMENS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOMS

  1. Estetiškai patiekti maistą būtina, kad asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientai būtų ne tik sveikai pamaitinti, bet kartu ir patirtų valgymo malonumą. Estetiškai patiektas maistas turi teigiamos įtakos apetitui, gerai nuotaikai, virškinimui bei sveikimui.
  2. Patiekalams naudojamos vienspalvės (rekomenduojama baltos, be rašto) lėkštės bei dubenėliai. Sudėtiniams patiekalams gali būti naudojamos sekcijinės lėkštės, apsaugančios patiekalo turinį nuo susimaišymo.
  3. Indai turėtų būti be vizualių dėvėjimo požymių.
  4. Gėrimai ir patiekalai netiekiami iš plastikinių ar metalinių puodelių, lėkščių, nebent yra tam objektyvios priežastys (indai skirti neįgaliems ar senyvo amžiaus asmenis, specialūs termo-padėklinių sistemų indai ir pan.). Aliumininiai indai ir įrankiai nenaudojami.
  5. Maistas gaminamas, gabenamas į maisto patiekimo vietas ir siūlomas pacientams profesionaliose nerūdijančio plieno talpyklose. Emaliuoti indai ar puodai nenaudojami.
  6. Patiekiamas maistas ir jo sudedamosios dalys nepraradę savo tekstūros. Patiekalai, kurie savo esme yra ne skysti (pvz., troškintos daržovės, apkepai, guliašai, omletai ir pan.), patiekimo metu nepraradę jiems būdingos formos, nepervirti, neištižę, ne skysti ir nepavirtę į košę (nebent tai būtina pagal dietą).
  7. Daržoves ar garnyrus rekomenduojama patiekti atskiruose induose ar atskiruose sekcijinių lėkščių sektoriuose. Patiekiant juos vienoje lėkštėje jie neturėtų susimaišyti su kitomis patiekalo dalimis. Duona dedama į atskirą lėkštutę ar ant servetėlės, bet ne ant patiekalo ar lėkštės krašto.
  8. Stambesnius maisto gabalus rekomenduojama supjaustyti (agurkus, pomidorus, sūrį, dešrą, kumpelį ir pan.).
  9. Trinto maisto dietose nerekomenduojama į vieną masę sumaišyti visą patiekalą (pvz., kartu susmulkinti žuvį, burokėlius ir bulvių košę).
  10. Sriubos ir košės turėtų būti ne vandeningos, t. y. ne skystesnės nei vidutinio tirštumo (nebent tai būtina pagal dietą).
  11. Laikomasi skonių derinimo principų. Vienoje lėkštėje, kuri nepadalyta į sekcijas, netiekiami tarpusavyje nederantys produktai (pvz., manų košė su raugintais kopūstais ar duona ir pan.).
  12. Rekomenduojama, kad sviestas, sūriai, varškė, varškės sūreliai, džemas ir pan. produktai būtų patiekiami fasuoti vienkartinėse individualiose pakuotėse.
  13. Nepakuoti maisto produktai ar valgomieji įrankiai nededami tiesiai ant padėklų, baldų ar kitų aplinkos daiktų paviršiaus. Valgomieji įrankiai pateikiami ant servetėlių arba suvyniojami į jas.

 

GERI MAISTO PATIEKIMO PAVYZDŽIAI

 

BLOGI MAISTO PATIEKIMO PAVYZDŽIAI

 

Paskutinė atnaujinimo data: 2020-06-26