copyright

Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. "cookies").


Geltonųjų prijuosčių būrys šėlo virtuvėje

Data

2012 11 26

Įvertinimas
0
Geltonųjų prijuosčių būrys  šėlo virtuvėje
Geltonųjų prijuosčių būrys šėlo virtuvėje
Vien kalbomis ir teorijomis įpročių neįmanoma pakeisti. Neverta tikėtis, kad išgirdę raginimus rinktis įvairų, subalansuotą maistą, gyventojai skubės keisti maisto gaminimo būdus, rinksis liesesnius produktus. Apie sveiką mitybą ir mitybos reikšmę reiktų kalbėti gaminant, ragaujant maistą.  To siekdamas Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras Europos sveikos mitybos dieną Dauguose surengė maisto gamybos varžytuves „Kas sveika – tas ir skanu?“. Kažkas apibendrindamas visą renginį ir žvelgdamas į puikiai nusiteikusius, geltonomis prijuostėmis pasidabinusius dalyvius, taikliai pasakė: “geltonųjų prijuosčių būrys”.
[end_header]
Slapti  produktai
 
Į renginį buvo kviečiama atvykti subūrus komandą. Dešimties komandų laukė organizatorių paruoštos užduotys - iš dviejų nežinomų pagrindinių produktų per vieną valandą paruošti du patiekalus, kurių pagrindiniai vertinimo kriterijai: sveika, skanu ir akims gražu. Komandos taip pat galėjo kiekvienam patiekalui pasirinkti dar po penkis papildomus ingredientus, tačiau jų gavo normuotai. Svarbu yra ne tik iš ko pagamintas maistas, bet ir kaip patiekiamas, todėl buvo kviečiama didelį dėmesį skirti patiekalo pateikimui, stalo serviravimui.
 
Nepelnytai skraudžiami
 
 
„Slaptaisiais” pagrindiniais produktais iš kurių varžytuvių dalyviams teko gaminti patiekalus tapo vištiena ir obuoliai. Šiuos produktus organizatoriai pasirinko dėl keletos priežasčių. Tai puikūs produktai, galintys mitybos racione užimti svarbią vietą, tačiau dažnai, pritrūkus išmanumo ir originalumo tampa nemėgstamais ir nusibodusiais. Dar prieš renginį dauguma rajono jaunuolių, kurie  buvo paklausti apie tai, koks patiekalas iškyla prieš akis, kai yra kalbama apie vištieną, atsakė, kad keptos vištų šlaunelės, o to paties pasiteiravus apie obuolius , atsakydavo, kad kompotas.
 
 
Vištiena – puikus visaverčių baltymų šaltinis. Kai kurių vitaminų bei mineralinių medžiagų (fosforo, geležies) vištienoje yra net 3 kartus daugiau nei kitos rūšies mėsoje.
 
 
Na, o obuoliai kai kurių tyrimų duomenimis, dėl juose esančios ląstelienos ir mikroelementų bei vitaminų yra viena puikiausių širdies – kraujagyslių sistemos ligų profilaktikos priemonių.
 
Stalai tapo meno kūriniais
 
 
Puikios emocijos, šurmulys, malonūs kvapai ir nuo azarto įraudę skruostai atsirado jau nuo pirmųjų minučių, paskelbus varžytuvių pradžią. Emocingai apsisprendę dėl ketinamų gaminti patiekalų varžytuvių dalyviai puolė prie viryklių. Indų žvangesys ir besidarbuojančių klegesys iškart užgožė fone skambančią muziką.
 
 
Per vieną valandą visos komandos turėjo suspėti pagaminti patiekalus ir paserviruoti savo stalus. Besibaigiant rungčių laikui, pradėjo aiškėti, kad organizatoriai ir vertintojai turės didelių bėdų, nes įvertinti komandų paruoštus darbus ir išrinkti pačius geriausius bus labai sunku. Tokio dalyvių išradingumo, meniškumo niekas nesitikėjo. Stalai tapo tiesiog meno kūriniais.
Laimėtojai – suktinukai su baravykais
 
Žiuri, vadovaujama Alytaus rajono savivaldybės mero Algirdo Vrubliausko patarėjo Vytauto Mikelionio, taip pat ir visi dalyviai, „apsiginklavę“ stalo įrankiais, daugiau nei pusę valandos vaikščiojo nuo vieno stalo prie kito, ragavo patiekalus, dalinosi įspūdžiais ir receptais.
 
 
Susumavus balus pagal tris kriterijus (skanu, sveika ir gražu) buvo paskelbti lauretai. Trečią vietą užėmė Adelė Bielevičienė, Dana Smolskienė ir Marija Barauskienė, gaminusios vištieną su daržovėmis ir gaivias salotas su obuoliais. Kepti obuoliai su varške ir vištiena su kinietišku akcentu antrąją vietą nulėmė Eglės Volungevičienės, Manto Makausko ir Karolinos Čyžiūtės komandai. Komisijos ir dalyvių balsai nulėmė, kad vištienos suktinukai su baravykais, bei desertas su obuoliais ir kriaušėmis ant pirmosios vietos pakylos atvedė Olios Kazlauskienės, Žiedūnės Maldonienės ir Marinos Juonienės komandą.
 
Kas sveika – tas skanu?
 
Varžytuvių vienas iš tikslų buvo paneigti arba pritarti teiginiams, kad kas sveika – tai dažniausiai nėra skanu arba, kas sveika – tas būtinai brangu. Beveik visi kalbinti varžytuvių dalyviai sakė, kad nepritaria šiems teiginiams ir yra įsitikinę, kad daugumą savo apsileidimą, nenorą “pasukti smegenų” paslepia po tokiais teiginiais, kaip neskanu ar brangu. Paklausti apie skubančių žmonių taip pamėgtus pusgaminius, dauguma šeimininkių tikėjo, kad ši mada pranyks ir, kad vėl daugumą mamų pradės gaminti namuose. Na, kaip sakė viena vyriausiųjų varžytuvių dalyvių: “tai gi sau ir savo artimisiems gamini, kaip gali nesistengti ar negaminti? Kitaip ir būti negali.”.
 
 
Dalia Kitavičienė
Alytaus rajono visuomenės
sveikatos biuro direktorė

Nuotraukose
Akimirkos iš maisto gamybos varžytuvių