Pritaikytas maitinimas sergantiems įvairiomis ligomis

 

Atsisiųsti dokumentą (PDF)

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA

PRITAIKYTO MAITINIMO VALGIARAŠČIŲ SUDARYMO REKOMENDACIJOS

2017 m. sausio 2 d.

Vilnius

(2017-03-03 redakcija)

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

1. Šios rekomendacijos (toliau ‒ Rekomendacijos) skirtos užtikrinti tam tikro sveikatos sutrikimo (alergija tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligos ar remisinės jų būklės ir kt.) nulemtus, asmens maistinių medžiagų ir energijos poreikius, parenkant toleruojamus maisto produktus, jų gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą asmenims, esantiems organizuotuose kolektyvuose. Pritaikyto maitinimo organizavimą vaikų ugdymo ir socialinės globos įstaigose reglamentuoja  Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymas Nr. V-964 „Dėl Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Tvarkos aprašas).

2. Pritaikyto maitinimo valgiaraščių sudarymo rekomendacijų (toliau ‒ Rekomendacijos) tikslas ‒ pateikti reikalingą informaciją, rengiant pritaikyto maitinimo valgiaraščius. Parengti pritaikyto maitinimo valgiaraščiai vaikų ugdymo ir socialinės globos įstaigose bei vaikų poilsio stovyklose turi neprieštarauti Tvarkos aprašo ir kitų teisės aktų nuostatoms.

3. Pritaikyto maitinimo valgiaraščiai gali būti rengiami:

3.1. koreguojant bendrą valgiaraštį, pagal kurį įstaigoje maitinami asmenys: draudžiamus patiekalus, maisto produktus ar jų kiekius keičiant rekomenduojamais ir atsižvelgiant į Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas;

3.2. sudarant naują pritaikyto maitinimo valgiaraštį, atsižvelgiant į Rekomendacijas ir į Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas.

4. Rekomenduojamas maitinimų dažnumas: trys pagrindiniai (pusryčiai, pietūs, vakarienė) ir 1‒3 papildomi (priešpiečiai, pavakariai, naktipiečiai).

II SKYRIUS

PRITAIKYTO MAITINIMO VALGIARAŠČIŲ SUDARYMAS

5. Rekomendacijos rengiant nutukusių ar antsvorį turinčių asmenų valgiaraštį:

Maisto produktų grupė

Rekomenduojami vartoti  maisto produktai

Draudžiami maisto produktai

Grūdai ir jų produktai

Grikiai, avižos, miežinės, kvietinės, perlinės kruopos

Išvardytų kruopų dribsniai ir šių kruopų dribsnių mišiniai

Rudieji ryžiai

Visų grūdo dalių duona, rupaus malimo duona, duona su skaldytais grūdais, duona, praturtinta sėklomis, kviečių sėlenomis

Visų grūdo dalių, rugių, grikių, kukurūzų makaronai

 

Aukščiausios rūšies kvietinių miltų gaminiai (bandelės, pyragai, riestainiai ir kt.)

Duona iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų

Saldūs greito ruošimo kruopų dribsniai

Mėsa, kiaušiniai

 

 

 

Vištiena (be odelės), kalakutiena (be odelės), triušiena, jautiena, liesa kiauliena

Virti kiaušiniai

Pastaba. Patiekalai ruošiami verdant, garinant, kepant orkaitėje. Gamybos procese ribojami riebalai

 

Riebi mėsa, dešros, dešrelės, rūkytos / vytintos dešros ir kiti mėsos gaminiai

Paukštienos odelė

Patiekalai su riebiais padažais

 

Žuvis

 

 

Įvairių rūšių žuvys

 

Pastaba. Patiekalai ruošiami verdant, garinant, kepant orkaitėje. Gamybos procese ribojami riebalai

 

Patiekalai su riebiais padažais

Pienas ir jo produktai

Pienas iki 2,5 %, be pridėtinio cukraus

Kefyras iki 2,5 %, be pridėtinio cukraus

Jogurtas be pridėtinio cukraus iki 2,5 %

Varškė liesa arba pusriebė 9 %

Varškės sūriai iki 12 %

Minkštieji sūriai iki 20 %

 

Pieno produktai su pridėtiniu cukrumi

fermentiniai ir kiti sūriai, kurių riebumas viršija 40 %

Daržovės

Įvairios šviežios daržovės

Įvairios garintos/virtos daržovės

Daržovių sultys

 

Daržovės, ruoštos riebaluose

Daržovės su riebiais pažadais

Vaisiai

Įvairūs vaisiai ir uogos

Sirupe konservuoti vaisiai ir uogos

Riboti vaisių, uogų sultis, gėrimus (kompotas, kisielius ir kt.)

Riešutai

Įvairūs

 

Pastaba: Neviršyti gydytojo rekomenduojamo kiekio

 

-

Riebalai

Aliejus, sviestas, grietinė

 

Pastaba. Nerekomenduojami kaip atskiras ar pridėtinis produktas

 

Kaitintas aliejus, taukai

Saldumynai

Ribojami

Cukraus, medaus kiekis iki 2 arbatinių šaukštelių (10 g) per dieną

 

Konditerijos gaminiai, saldainiai,  ledai

Gėrimai

Vanduo, nesaldintos arbatos

Daržovių sultys ‒ saikingai

 

Saldinti gėrimai

Prieskoniai ir jų

mišiniai

Prieskoninės žolelės

Aitrūs prieskoniai, didelis druskos kiekis

 

 

6. Rekomendacijos rengiant alergiškų maisto produktams asmenų valgiaraštį:

6.1. Svarbiausia – pašalinti draudžiamus maisto produktus (alergenus) iš asmens, sergančio alergija tam tikram maistui, valgiaraščio.

6.2. Esant sunkiai alergijos formai, ribojant pagrindinius maisto produktus (arba net keletą iš jų), būtinas periodinis (ne rečiau kaip kas 6 mėn.) gydytojo specialisto (vaikų alergologo arba alergologo ir klinikinio imunologo) stebėjimas ir vertinimas. Gydytojui specialistui nurodžius, reikalingas ypatingai griežtas draudžiamo maisto produkto vengimas, taikant specialias maisto ruošimo technologijas, kurios užtikrina, kad net mažiausi draudžiamų maisto produktų kiekiai nepatektų į maistą.

6.3. Maisto produktuose gali būti „paslėpti alergenai“, privaloma žinoti sudėtinių maisto produktų sudėtį (alergenų maisto produktuose ženklinimą reglamentuoja 2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, 21 straipsnis ir Lietuvos higienos norma HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“), bei įvertinti maisto produkto gamybos technologiją.

6.4. Karščiu apdorotas daržoves ir vaisius gali vartoti asmenys, kuriems pasireiškia burnos alergijos sindromo požymiai dėl augalų žiedadulkių ir maisto produktų kryžminių reakcijų.

6.5. Rekomenduojama nevartoti maisto produktų su pridėtinėmis kvapiosiomis medžiagomis ir dažikliais išvardytais Tvarkos aprašo 3 priede.

6.6. Valgiaraščio be karvės pieno sudarymas:

Maisto produktų
 grupė

Galimi vartoti maisto produktai

Draudžiami maisto produktai

Karvės pienas ir jo produktai

Labai hidrolizuoti karvės pieno baltymų mišiniai, amino rūgščių mišiniai (skiria gydytojas); vyresniems nei 6 mėn. kūdikiams

Sojos mišiniai

Karvės pienas ir jo produktai

Gali būti draudžiamas kitų galvijų (ožkų, avių ir kt.) pienas

Pastaba. Maisto produkto etiketėje gali būti nurodytas karvės pienas ar jo  dalys: pieno baltymai, kazeinas, kazeinatai, išrūgų baltymai, laktalbuminas, laktglobulinas, laktozė

 

Sriubos

Daržovių, kruopų, mėsos sriubos

Sriuba gali būti ir iš keleto ar visų išvardytų maisto produktų

Sriubos su pienu, grietine, grietinėle, sūriu ir kitais karvės pieno produktais

 

Mėsa

Kiaušiniai

Aviena, kiauliena, vištiena, kalakutiena

Kiaušiniai

 

Dešrelės, kurių sudėtyje yra karvės pieno produktų

Mėsa ar kiaušiniai su grietine, grietinėle, sūriu ar kitais karvės pieno produktais

Kartais jautiena

 

Žuvis

Įvairių rūšių žuvys

Žuvis su grietine, grietinėle, sūriu ar kitais karvės pieno produktais

 

Daržovės

Įvairios

Bet kokios daržovės, paruoštos su karvės pienu ar karvės pieno produktais, pvz., špinatai su grietine

Grūdai ir jų produktai

Kruopų gaminiai be karvės pieno

Duona, pagaminta be karvės pieno

 

Pastaba. Dauguma duonos ir jos gaminių ruošiama su karvės pienu.

Naudojant jau paruoštas kruopų košes būtina skaityti sudėtį, ar nėra pieno, pieno baltymų, kazeino, kazeinatų, išrūgų baltymų, laktalbumino, laktglobulino, laktozės

Visi kruopų gaminiai, paruošti su karvės pienu

Visų rūšių duona, pagaminta su karvės pienu ar jo produktais

Riebalai

Aliejus

Sviestas, grietinė, grietinėlė Margarinas, majonezas ar salotų padažai, kurių sudėtyje yra karvės pieno ar jo sudėtinių dalių

Vaisiai

Įvairūs

Bet kokie vaisiai, paruošti su karvės pienu ar karvės pieno produktais

 

Saldumynai

Pyragaičiai, sausainiai, ledai, putėsiai, želatinos turintys desertai su vaisiais ir be karvės pieno ar jo produktų

 

Visi saldumynai su karvės pienu: desertinis jogurtas, šokoladas, ledai, pudingas, pyragai ir sausainiai. spurgos, vafliai, bandelės, sausainiai.

 

Gėrimai

Vanduo, arbata, vaisių ir (ar) daržovių sultys

Karvės pieno gėrimai, kokteiliai, kakava

Prieskoniai ir jų

mišiniai

Jei maisto produkto etiketėje nenurodyti pieno baltymai, kazeinas, kazeinatai, išrūgų baltymai, laktalbuminas, laktglobulinas, laktozė

 

Jei maisto produkto etiketėje  nurodyti pieno baltymai, kazeinas, kazeinatai, išrūgų baltymai, laktalbuminas, laktglobulinas, laktozė

 

 

6.7. Valgiaraščio be kviečių sudarymas:

Maisto produktų grupė

Galimi vartoti  maisto produktai

Draudžiami maisto produktai

Grūdai ir jų produktai

Kukurūzų, avižų, grikių, ryžių, sorų, perlinės (miežių) kruopos, tačiau reikia įsitikinti, kad juos ruošiant nepridėta kvietinių miltų. Duona ar jos gaminiai iš kukurūzų, ryžių, rugių, miežių, avižų miltų

Kviečių kruopos (manų kruopos, kuskusas, kviečių sėlenos ir gemalai, speltos miltai, kviečių krakmolas ir pan.)

Duona, kurios sudėtyje yra kviečių miltų

Duona, apibarstyta kvietiniais miltais ir pan.

Makaronai iš kvietinių miltų

Blynai iš kvietinių miltų

Miltinė konditerija iš kvietinių miltų (sausainiai, bandelės, riestainiai, pyragėliai ir kt.)

Sriubos

   

Mėsos ir daržovių sriubos, tirštos sriubos, jei tirštinimui vartoti kukurūzų krakmolas ar ryžių miltai

Sriubos su makaronais,

sriubos, tirštintos kvietiniais miltais, kviečių krakmolu

Mėsa, kiaušiniai

 

Įvairi mėsa

Įvairių paukščių kiaušiniai

Mėsos gaminiai paruošti su kvietiniais miltais ar džiūvėsėliais, įvairiais įdarais

Omletas su kviečių miltais

Žuvis

Įvairi

Žuvies gaminiai paruošti su kvietiniais miltais ar džiūvėsėliais, įvairiais įdarais.

Daržovės

 

Įvairios

Daržovės, paruoštos su kvietiniais miltais, manų kruopomis ar džiūvėsiais

Riebalai

 

Aliejus, sviestas, margarinas, grietinė, padažai su kukurūzų krakmolu

Įvairūs padažai, kuriems tirštinti naudojami kvietiniai miltai

Vaisiai

Įvairūs

Kvietinių miltų konditerija su įvairių vaisių įdarais

Saldumynai

Vaisiniai ledai, želė, kukurūzų krakmolo ar ryžių pudingai, sausainiai, pyragai, ledai, kurių sudėtyje nėra kviečių

Visi produktai iš kvietinių miltų: tortai, pyragai, sausainiai, pyragaičiai,

pramoniniu būdu pagaminti ledai, šerbetai, pudingo milteliai, saldainiai su kviečių miltais ar kitais produktais, javainiai

Pienas ir pieno produktai

Įvairūs

Pieno produktai, tirštinti kviečių miltais ar krakmolu

Gėrimai

Vanduo, arbata, kakava, vaisių ir (ar) daržovių sultys

Gira

Prieskoniai ir jų

mišiniai

Žiūrėti maisto produkto etiketę

Žiūrėti maisto produkto etiketę

 

6.8. Valgiaraščio be paukščių kiaušinių sudarymas

Maisto produktų grupė

Galimi vartoti  maisto produktai

Draudžiami maisto produktai

Kiaušiniai

-

Paukščių kiaušiniai ir gaminiai iš jų (virti ar kepti): suflė, salotos su kiaušiniais, sumuštiniai su kiaušiniais, įvairūs padažai, majonezas, morengai ir pan.

 

Pastaba. Maisto produkto etiketėje gali būti nurodyti ir kiti paukščių kiaušiniai ar jų dalys: emulsiklis, rišiklis, lecitinas, globulinas, albuminas, livetinas, apoviteleninas, ovalbuminas, ovomucinas, ovomukoidas, ovovitelinas

Sriubos

  

Mėsos, daržovių sriubos iš leistinų produktų

Sriubos su makaronais, kurių sudėtyje yra kiaušinių, sriubos su kiaušiniais

Mėsa, žuvis

 

Aviena, kiauliena, jautiena, kalakutiena, antiena, žąsiena, žuvis

Bet kokie mėsos ar žuvies gaminiai, paruošti naudojant kiaušinį kaip surišimo elementą, t. y. įvairios dešrelės, mėsainiai, mėsos kepsniai, kroketai ar maltinukai

 

Pastaba. Mėsai ar žuviai kepti skirtuose džiūvėsėliuose taip pat yra paukščių kiaušinių

Daržovės

 

Įvairios

Daržovės, paruoštos su kiaušinių turinčiais padažais

Grūdai ir jų produktai

Įvairios kruopos

Kvietinė, ruginė duona, bandelės be paukščių kiaušinių

Blynai be paukščių kiaušinių.

Bandelės, duona, blynai, makaronai paruošti mišiniai kepiniams su paukščių kiaušiniais

Riebalai

Aliejus, sviestas, grietinė, margarinas, padažai, kurių sudėtyje nėra paukščių kiaušinių

Padažai, kurių sudėtyje yra paukščių kiaušinių

Vaisiai

Įvairūs

-

Desertai

Pyragai, sausainiai, pudingai, želė, ledai, šerbetas, vaisiniai ledai ruošti be paukščių kiaušinių

Pyragai, sausainiai, vafliai, spurgos, įvairūs tešlos gaminiai, pyragėliai, ledai, šerbetai, kremai, zefyrai, morengai, gaminti pramoniniu būdu, kurių sudėtyje yra paukščių kiaušinių.

Paruošti mišiniai kepiniams su paukščių kiaušiniais

Pienas ir pieno produktai

Kurių sudėtyje nėra paukščių kiaušinių

Ledai, kremai, kokteiliai, varškės apkepai, pudingai paruošti su paukščių kiaušiniais

Gėrimai

Vanduo, arbata, kakava, vaisių ir (ar) daržovių sultys

-

Prieskoniai ir jų

mišiniai

Žiūrėti maisto produkto etiketę

Žiūrėti maisto produkto etiketę

 

6.9. Valgiaraščio be sojų pupelių sudarymas

Maisto produktų grupė

Galimi vartoti  maisto produktai

Draudžiami maisto produktai

Sojų pupelės

-

Sojų pupelės ir įvairūs jų gaminiai  (sojų miltai, kruopos, sojų pienas, sūris, aliejus, „sojų pupelių mėsa“, ledai, jogurtas), padažai (sojų, „Vorčesterio“), sultiniai, daržovių konservai ir pan.

 

Pastaba. Maisto produkto etiketėje gali būti nurodyti ir kiti sojų pavadinimai: sojų lecitinas, hidrolizuoti augaliniai baltymai

Sriubos

Sriubos be sojų pupelių ar jų produktų

Sriubos iš sojų pupelių ar jų produktų, sriubos konservai, užpilamosios sriubos

Mėsa

Kiaušiniai

Įvairi

Dešrelės, virta dešra su sojų pupelių priedais, mėsos konservai, marinuota mėsa ir „mėsos pakaitalai“ vegetarams, įvairi mėsa, kepta sojų aliejuje ir pan.

Grūdai ir jų produktai

Įvairios kruopos

Duona ir jos produktai, paruošti be sojų pupelių miltų ar sojų lecitino

Kruopos ar makaronai kurių sudėtyje yra sojų miltų

Sojų miltų duona, krekeriai, džiūvėsėliai, traškučiai, sausainiai

Riebalai

 

Aliejus, kuriame nėra sojos pupelių pėdsakų, sviestas, margarinas

Sojų aliejus, margarinas, majonezas, padažai su sojų aliejumi

Vaisiai

Įvairūs

Konservuoti vaisiai, jei naudotos sojų pupelės ar jų produktai

Desertai

Želė, pudingai, ledai, šerbetai, pyragai, pyragaičiai iš produktų, kurių sudėtyje nėra sojos pupelių ar jų pėdsakų

Pramoniniu būdu gaminti ledai, kepiniai, sausainiai, tortai, pyragai (pvz., sojų pupelių miltų dažnai dedama norint išsaugoti produktų drėgmę). Sojų lecitinas taip pat dažnai naudojamas gaminant desertus

Pienas ir pieno produktai

Įvairūs

Sojos pienas, sojos pieno kokteiliai, sojos jogurtai, sojos grietinėlė, tofu

Gėrimai

Vanduo, arbata, kakava, vaisių ir (ar)  daržovių sultys

Sojų pupelių mišiniai kūdikiams, kakavos gėrimai su sojos pienu

Prieskoniai ir jų

mišiniai

Žiūrėti maisto produkto etiketę

Žiūrėti maisto produkto etiketę

 

6.10. Valgiaraščio be žuvies sudarymas

Maisto produktų grupė

Siūlomi vartoti  maisto produktai

Draudžiami maisto produktai

Žuvis

-

Įvairi žuvis, jūros gėrybės ir žuvies sudėtinių dalių turintys produktai: krabų lazdelės, žuvies piršteliai (surimis)

Sriubos

Daržovių, mėsos, kruopų, pieno sriubos

Žuvienė

Mėsa,

kiaušiniai

Įvairi

-

Daržovės

Įvairios

-

Grūdai ir jų produktai

Įvairūs

-

Riebalai

Aliejai, sviestas, margarinas

Žuvies taukai, „Vorčesterio“ ir kiti padažai (jei sudėtyje yra ančiuvių)

Vaisiai

Įvairūs

-

Desertai

Įvairūs, saikingai

Desertai su želatina, pagaminta iš žuvies odos

Pienas ir pieno produktai

Įvairūs

-

Gėrimai

Vanduo, arbata, kakava, vaisių ir (ar)  daržovių sultys

-

Prieskoniai ir jų

mišiniai

Žiūrėti maisto produkto etiketę

Žiūrėti maisto produkto etiketę

 

6.11. Valgiaraščio be riešutų sudarymas

Maisto produktų grupė

Galimi vartoti  maisto produktai

Draudžiami maisto produktai

Riešutai

-

Visų rūšių riešutai, saulėgrąžos, sezamo sėklos

 

Pastaba. Maisto produkto etiketėje gali būti nurodyti šie pavadinimai: iš saulėgrąžų pagamintas lecitinas,  arachis

Sriubos

Sriubos, jei joms paruošti nenaudoti įvairių riešutų aliejai

Sriubos, jei naudojami riešutų išspaudų aliejai ar patys riešutai

Mėsa

Įvairi

Mėsos, žuvies ar paukštienos kepiniai, kuriems paruošti naudoti įvairūs riešutai ar jų aliejai

Daržovės

Įvairios

Daržovės ar salotos, kurioms pagardinti naudojami padažai su riešutų aliejais, sezamo sėklomis

Grūdai ir jų produktai

Įvairios kruopos

Duona ir jos produktai, paruošti be riešutų ir sėklų

Duona, bandelės, sausainiai su įvairiais riešutais ar sezamo sėklomis, migdolų miltais ir pan.

Javainiai su sezamo sėklomis, saulėgrąžomis ir įvairiais riešutais, sausi pusryčiai, javainių batonėliai

Riebalai

 

Alyvuogių, rapsų, kukurūzų aliejus, sviestas, margarinas

Įvairių riešutų, saulėgrąžų, sezamo sėklų aliejus, riešutų sviestas, padažai (pvz., pesto padažas)

Vaisiai

Visi

Džiovinti vaisiai su riešutais

Desertai

Pudingai, pyragai ir kiti desertai, kuriems paruošti nenaudojami riešutai

Riešutų kremas, ledai, nuga, chalva, šokoladas, marcipanai, džiovinti vaisiai su įvairiais riešutais, javainiai, javainių batonėliai

Pienas ir pieno produktai

Įvairūs

Ledai su riešutais

Gėrimai

Vanduo, arbata, vaisių ir (ar) daržovių sultys.

-

Prieskoniai ir jų

mišiniai

Žiūrėti maisto produkto etiketę

Žiūrėti maisto produkto etiketę

 

7. Rekomendacijos rengiant celiakija sergančių asmenų valgiaraštį:

7.1. Celiakija sergantys asmenys turi laikytis griežtos dietos be gliuteno (glitimo), t. y. visiškai nevalgyti kviečių, rugių, miežių ar produktų, kurių sudėtyje yra nors ir mažiausiais jų kiekis.

7.2. Jiems maistas turi būti gaminamas atskiruose puoduose ir keptuvėse.

7.3. Celiakija sergantys asmenys turi turėti individualius indus ir įrankius.

7.4. Maisto produktai, kurių sudėtyje nėra gliuteno (glitimo), turi būti laikomi atskiroje spintelėje.

7.5. Patiekalai turi būti gaminami naudojant kuo mažiau riebalų: virti, troškinti, kepti ant grotelių, folijoje ir kt.

7.6. Maisto produktuose gali būti „paslėpti alergenai“, privaloma žinoti sudėtinių maisto produktų sudėtį (alergenų maisto produktuose ženklinimą reglamentuoja Europos Parlamento ir Tarybos Reglamento Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004, 21 straipsnis ir Lietuvos higienos norma HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 677 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 119:2014 „Maisto produktų ženklinimas“ patvirtinimo“), bei įvertinti maisto produkto gamybos technologiją.

Maisto produktų grupė

Rekomenduojami vartoti  maisto produktai

Draudžiami maisto produktai

Grūdai ir jų produktai, sėklos

Avižos

Grikiai

Kukurūzai

Ryžiai

Soros

Riešutų, pupelių, sėklų miltai

Bolivinė balanda (Quinoa)

Burnotis (amarantas)

Garbafava / Garfava

Kaštainiai

Linų sėmenys

Montina (Achnatherum hymenoides)

Posmilginės kruopos (Teff)

 

 

 

Kviečiai

Kviečių miltai

Rupūs kvietiniai miltai (Graham)

Speltos miltai                    

Kviečių gemalai

Kviečių krakmolas

Kviečių sėlenos                 

Kvietrugis

Kuskusas

Macai

Manų kruopos                   

Miežiai

Miežių miltai                     

Miežių (perlinės) kruopos

Rugiai

Ruginiai miltai                   

Draudžiamų vartoti kruopų makaronai

Blynai iš draudžiamų vartoti miltų

Mėsa, kiaušiniai

Įvairių rūšių mėsa

Kiaušiniai

 

 

Mėsos gaminiai su džiūvėsėliais, kotletai, mėsos pusgaminiai, dešros, dešrelės, mėsos konservai, patiekalai, gaminami naudojant draudžiamas vartoti kruopas, miltus, džiūvėsius

Kiaušinių patiekalai su draudžiamais vartoti miltais, kruopomis

Žuvis, jūros gėrybės

Įvairių rūšių žuvis, jūros gėrybės

 

Žuvies pusgaminiai, žuvies paštetai, žuvies konservai, patiekalai, gaminami naudojant draudžiamas vartoti kruopas, miltus, džiūvėsius

 

Pienas ir jo produktai

Įvairūs

 

 

 

Daržovės

Įvairios

-

Vaisiai

Įvairūs

-

Riešutai

Įvairūs riešutai

Riešutų mišiniai, jei jų sudėtyje yra kviečių, rugių ar miežių

Riebalai

Aliejus, sviestas, riešutų sviestas, margarinas

 

Majonezas

Saldumynai

Želė, džemas, medus, specialiai kepti saldumynai (vartojami negliuteniniai miltai)

 

Draudžiamų miltų sausainiai, traškučiai, biskvitai, pyragėliai, ledai, saldainiai

Gėrimai

Vanduo, arbata, vaisių ir (ar) daržovių sultys

 

Gira

Prieskoniai ir jų mišiniai

Prieskoninės žolelės

 

Kiti

-

Nenaudoti, jei sudėtyje yra gliuteno:  konservuoti patiekalai

padažai

greito paruošimo sriubos

Komunijos paplotėliai

emulsikliai

stabilizatoriai

 

8. Rekomendacijos rengiant cukriniu diabetu sergančių asmenų valgiaraštį:

8.1. Cukriniu diabetu sergančio asmens mityba nėra išskirtinė – ji paremta sveikatai palankios mitybos pagrindais. Maiste esantys angliavandeniai labiausiai didina gliukozės kiekį kraujyje, todėl jų vartojimui skiriamas pagrindinis dėmesys. Pagal angliavandenių kiekį maiste suleidžiamas atitinkamas insulino kiekis, kuris yra individualus kiekvienam asmeniui.

8.2. Saldumynus patariama valgyti saikingai (per pagrindinius valgymus arba prieš fizinį krūvį).

8.3. Rekomenduojama, kad angliavandeniai, kurie lėtai didina gliukozės kiekį kraujyje (žemo glikemijos indekso, GI) sudarytų 90 proc., o greitai didinantys gliukozės kiekį kraujyje (aukšto GI) ‒ 10 proc. viso paros angliavandenių kiekio.

Žemo GI angliavandeniai

Aukšto GI angliavandeniai

 

Juoda duona

Batonas, kvietinė duona

Įvairių kruopų košės (išskyrus manų)

Manų košė

 Ankštinės daržovės

Miltiniai produktai (blynai, makaronai)

Įvairūs vaisiai (išskyrus vynuoges, bananus)

Vaisių sultys

Kefyras, rūgpienis, natūralus jogurtas, pasukos

Saldumynai, cukrus

 

Bulvės

 

Pusryčių dribsniai

 

8.4. Visi maisto produktai pagal angliavandenių, baltymų ir riebalų kiekį skirstomi į grupes. Vienos grupės produkto kiekį, turintį tiek pat angliavandenių, baltymų, riebalų ir energijos, galima keisti kitu. Pakeitimų lentelė:

 

Angliavandeniai

Baltymai

Riebalai

GRŪDINIŲ PRODUKTŲ GRUPĖ

Vienas pakeitimas:

Pusė riekės duonos (1 cm) 30 g

Džiūvėsėlis, batonas

1 šaukštas sausų kruopų

Pusė stiklinės košės

Pusė stiklinės virtų makaronų

1/3 stiklinės virtų pupų, žirnių

Bulvė (kiaušinio dydžio) 75 g

2 šaukštai miltų

2 sausainiai be cukraus

15

3

------

BALTYMINIŲ PRODUKTŲ GRUPĖ

Vienas pakeitimas:

Virta mėsa 30 g

(degtukų dėžutės dydžio gabalėlis)

1 šaukštas varškės 50 g

Sūris 25 g

1 kiaušinis

Žuvis 50 g

-------

7

7

DARŽOVIŲ GRUPĖ

Vienas pakeitimas:

1 stiklinė žalių daržovių

Pusė stiklinės virtų daržovių

3 šaukštai: morkų sulčių

 pomidorų padažo

5

2

------

VAISIŲ GRUPĖ

Vienas pakeitimas:

1 obuolys 150 g 

1 kriaušė 150 g

1 stiklinė uogų

1 apelsinas 180 g

2 kiviai 200 g

Pusė banano

Pusė stiklinės obuolių sulčių

1/3 stiklinės vynuogių sulčių

1 šaukštas džiovintų vaisių 25 g

15

-----

----

PIENO PRODUKTŲ GRUPĖ

Vienas pakeitimas:

1 stiklinė pieno

1 stiklinė kefyro

12

7

6

RIEBALŲ GRUPĖ

Vienas pakeitimas:

1 šaukštelis aliejaus, sviesto, margarino,

 majonezo

1 šaukštas grietinės, riešutų, saulėgrąžų

-----

----

5

 

8.5. Maisto produktų keitimo rekomendacijos:

Produktas

Pakeitimas

GRŪDINIAI:

1 riekė 0,5 cm storio (30 g) juodos duonos

1 riekė 0,5 cm storio (30 g) kvietinės duonos

1 riekė 1 cm storio (30 g) batono

1 (20 g) džiūvėsėlis

2 šaukštai virtų kruopų

2 šaukštai makaronų

2 šaukštai bulvių košės

2 šaukštai konservuotų žirnelių

1 nedidelė (75 g) bulvė

2 šaukštai su kaupu (20 g) sausų kruopų dribsnių (be cukraus)

VAISIAI:

1 obuolys (150 g)

1 kriaušė (150 g)

1 apelsinas (150 g)

1/2 banano (70 g)

1 gabalėlis (riekė 200 g) didelio vaisiaus, pvz., meliono, ananaso

2 maži vaisiai, pvz., slyvos, kiviai, mandarinai

1 stiklinė uogų

1/2 stiklinės vaisių sulčių

SKYSTI PIENO PRODUKTAI:

1 stiklinė (250 ml) pieno

 

1 stiklinė (250 ml) kefyro

1 stiklinė (250 ml) rūgpienio

1 stiklinė (250 ml) nesaldinto jogurto

ledų (100 ml) ne visa porcija

 

DARŽOVĖS:

1 stiklinė smulkintų žalių daržovių

 

1/2 stiklinės virtų daržovių arba daržovių sulčių.

 

GAUSŪS BALTYMŲ  PRODUKTAI:

30 g (degtukų dėžutės dydžio gabalėlis) virtos mėsos

 

50 g žuvies

50 g varškės

25 g sūrio

1 kiaušinis

 

RIEBALAI:

1 šaukštelis aliejaus

1 šaukštelis margarino

1 šaukštelis majonezo

1 šaukštelis sviesto

1 šaukštelis lukštentų saulėgrąžų sėklų

1 šaukštas riešutų

1 šaukštas 30 proc. riebumo grietinės

 

CUKRUS:

3 šaukšteliai cukraus

 

3 šaukšteliai fruktozės

5 tabletės (po 3 g) gliukozės

1 šaukštas medaus

1 šaukštas uogienės

 

 

III SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

9. Jei asmeniui skiriamas pritaikytas maitinimas, rekomenduojama kartą per metus konsultuotis su gydytoju dietologu. Esant sunkiai alergijos formai, ribojant pagrindinius maisto produktus (arba net keletą iš jų), būtinas periodinis (ne rečiau kaip kas 6 mėn.) gydytojo specialisto (vaikų alergologo arba alergologo ir klinikinio imunologo) stebėjimas ir vertinimas.

____________________

Paskutinė atnaujinimo data: 2018-05-03