Maitinimas asmens sveikatos priežiūros įstaigose

Atsisiųsti ministro įsakymą (PDF)

Atsisiųsti rekomendacijas (PDF)

                                                                              Pavyzdiniai valgiaraščiai ligoninėms

Pavyzdiniai patiekalai ligoninėms

Estetiško maisto patiekimo pavyzdžiai ligoninėms

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA

MAITINIMO ORGANIZAVIMO ASMENS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE REKOMENDACIJOS

2016 m. gruodžio 16 d.

Vilnius

 

1. Už pacientų maitinimą ir dietinio gydymo organizavimą asmens sveikatos priežiūros įstaigose (toliau ‒ Įstaigos) atsako Įstaigos vadovas, organizuoja gydytojas dietologas pagal 1 priede nurodytas dietas.

2. Hospitalizuojamam Įstaigoje pacientui dietinį gydymą skiria gydantis gydytojas ar gydytojas dietologas. Apie paskirtą dietą įrašoma į ligos istoriją ir paskyrimų lapą.

3. Parenterinį ir (ar) enterinį maitinimo būdą skiria gydantis gydytojas arba gydytojas dietologas.

4. Dietistas pagal iš visų Įstaigos skyrių pateiktus duomenis parengia suvestinę apie reikiamas dietas bei jų skaičių ir teikia užsakymą maitinimo paslaugos teikėjui.

5. Administracinius-ūkinius reikalus tvarko maisto paruošimo skyriaus vedėjas. Maisto paruošimo skyriaus vedėjas savo darbą derina su gydytoju dietologu, vadovauja gaminant dietiniam gydymui tinkamus patiekalus ir atsako už maisto tvarkymo higienos reikalavimų vykdymą, jei Įstaigos vadovas nenurodė kitaip.

6. Virėjai gamindami patiekalus privalo laikytis dietinių patiekalų receptūrų, ruošimo technologijų bei gydytojų dietologų ir dietistų nurodymų.

7. Dietologas, dietistas ir dietetikos technologas kontroliuoja dietinių patiekalų gamybą, jų kokybę.

8. Pacientams pagaminti dietiniai patiekalai perduodami skyrių maisto išdavėjams.

9. Skyriaus maisto išdavėjas yra atsakingas už maisto pristatymą iš virtuvės į skyrius. Jis privalo patikrinti patiekalų skaičių, svorį ir kiekvieną kartą paėmęs maistą pasirašyti.

10. Maisto paruošimo skyriuje, išduodant dietinius patiekalus, dalyvauja dietistas ir apie pastebėtus trūkumus informuoja gydytoją dietologą.

11. Maisto paruošimo skyriuje, valgykloje ar gydymo įstaigos skyriuje (jei nėra valgyklos) skelbiamas tos dienos valgiaraštis, kuriame nurodoma kiekvieno patiekalo išeiga, dienos raciono maistinė ir energinė vertė.

12. Pacientai paruoštą maistą privalo gauti ne vėliau, kaip per 2 valandas nuo pagaminimo.

13. Pacientams patiekiami karšti patiekalai ir gėrimai turi būti ne žemesnės kaip 65 °C temperatūros. Šalti patiekalai bei gėrimai ‒ 7‒14 °C temperatūros.

14. Pacientams maistas tiekiamas nepažeistuose (neįskilusiuose, neapdaužytuose) induose, atsižvelgiant į patiekiamo maisto konsistenciją, turi būti duodami įrankiai. Nerekomenduojama maistą tiekti plastmasiniuose induose.

____________________

1 priedas

ASMENS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE TIEKIAMOS DIETOS

1. Pagrindinė dieta:

1.1. Pagrindinė dieta (P1).

1.2. Pagrindinė nėščiųjų ir žindyvių dieta (P2).

1.3. Pagyvenusiųjų žmonių dieta (P3).

1.4. Vegetarinė dieta (P4).

2. Gydomosios standartinės dietos:

2.1. Padidinto baltymų kiekio, sumažinto riebalų kiekio dieta (B↑R↓).

2.2. Sumažinto natrio (druskos) kiekio dieta (Na↓).

2.3. Sergančiųjų cukriniu diabetu dieta (CD).

2.4. Sumažinto kalorijų kiekio dieta (Kcal↓).

3. Gydomosios specifinės dietos.

3.1. Sumažinto baltymų kiekio dieta (B↓).

3.2. Sumažinto kalcio kiekio dieta (Ca↓).

3.3. Sumažinto geležies kiekio dieta (Fe↓).

3.4. Sumažinto kalio ir fosforo kiekio dieta(K↓P↓).

3.5. Sumažinta riebalų ir cholesterolio, sočiųjų riebalų rūgščių kiekio dieta (R↓).

3.6. Sumažinto vario kiekio dieta (Cu↓).

3.7. Sumažinto tiramino kiekio dieta(Tir↓).

3.8. Sumažinto purinų kiekio dieta (Pur↓).

3.9. Sumažinto skaidulinių medžiagų kiekio dieta (Sk↓).

3.10. Sumažinto laktozės kiekio dieta (Lac↓).

3.11. Belaktozė dieta(Lac (-)).

3.12. Begliuteninė dieta(Gl (-)).

3.13. Antialerginė dieta (AA).

3.14. Padidinto skaidulinių medžiagų kiekio dieta (Sk↑).

3.15. Padidinto kalio kiekio dieta (K↑).

3.16. Padidinto kalcio kiekio dieta (Ca↑).

3.17. Padidinto geležies kiekio dieta (Fe↑).

3.18. Neutropeninė dieta (NT).

3.19. Skysto maisto dieta (Sm).

3.20. Pustirščio trinto maisto dieta (Ptm) ir tiršto trinto maisto dieta (Tm).

3.21. Pooperacinė dieta (Pa).

3.22. Pooperacinė dieta (Pb).

2 priedas

DIETŲ CHARAKTERISTIKA

 

Eil. Nr.

Pavadinimas (simbolis)

Ligos, simptomai ir būklės,

prie kurių skiriama dieta

Dietų charakteristika

Dietų sudėtis

 

1. Standartinės dietos

 

1.1.

Pagrindinė dieta (P1)

 

Dieta skiriama suaugusiems, kurių mitybos koreguoti nereikia. Tai sveikos mitybos nuostatomis ir taisyklėmis paremta dieta.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartus per dieną.

 

1.2.

Pagrindinė nėščiųjų ir

žindyvių dieta (P2)

 

Dietos esmė – padidinta bendra energijos vertė, baltymų kiekis skaičiuojamas 1,5 g/ vienam kg idealaus kūno svorio (nėštumo metu papildomai pridedama 300 kcal, žindymo metu – 500kcal). 

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 5-6 kartus per dieną.

 

1.3.

Pagyvenusių žmonių dieta (P3)

 

Dieta skiriama vyresniems  kaip 65 metų amžiaus asmenims.

Dietos esmė ‒ padidinamas baltymų kiekis ir sumažinamas riebalų kiekis. Pagal poreikį koreguojama  maisto konsistencija.

 

Baltymai 16 % - 20 %.

Riebalai   20 %.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai  5460 %

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal)

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-1,8l per dieną)

Valgymo režimas: valgyti 5-6 kartus per dieną.

 

1.4.

Vegetarinė dieta (P4)

 

Dieta skiriama pacientams dėl įvairių priežasčių valgantiems tik arba iš dalies augalinį maistą.

Dietos esmė:  atsižvelgus į vegetarizmo tipą, sudaromas individualus valgiaraštis.

Baltymai 12-15 %.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartus per dieną.

 

 

2. Gydomosios standartinės dietos

2.1.

Padidinto baltymų kiekio,

sumažinto riebalų kiekio dieta (B↑R↓)

• mitybos nepakankamumas (E43,E46, E90);

• sergantieji onkologinėmis ligomis (C00-D48);

• Išsekimo sindromas dėl ŽIV ligos (B22.2);

• valgymo sutrikimai (F50),

• nudegimai (T21-T32);

• (Kvašiorkoras E40, mitybinis marazmas E41, marazminis kvašiorkoras E42, nepatikslintas ryškus baltymų ir energetinių medžiagų trūkumas E43);

• dializė (Z49);

• kardijos ahalazija (K22.0)

 

Dietos esmė ‒ baltymų kiekis skaičiuojamas individualiai 1 - 1,5 g/ kg idealios kūno masės. Proporcingai mažinamas riebalų kiekis.

Baltymai 15 % - 20 %.

Riebalai  20 % - 25 %.

Angliavandeniai  65 – 55 %.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartus per dieną.

 

 

2.2.

Sumažinto natrio (druskos) kiekio

dieta (Na↓)

• širdies veiklos (kraujotakos) nepakankamumas (I50);

• miokardo infarktas (I21-I22);

• lėtinės inkstų ligos;

• progresuojantis inkstų nepakankamumas;

• įvairios kilmės arterinė hipertenzija (I10, I15) po širdies operacijų;

•dekompensuotos kepenų ligos.

 

Dietos esmė ‒ ruošiami patiekalai be druskos, gardinami prieskoninėmis žolelėmis.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 1-2 g.

Skysčiai  ne < 1 l per dieną.

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartus per dieną.

 

2.3.

Sergančiųjų cukriniu diabetu dieta (CD)

• cukrinio diabeto I tipas (priklausantis nuo insulino) (E10);

• cukrinio diabeto II tipas (nepriklausantis nuo insulino (E11);

• kitos cukrinio diabeto formos(E12-E14).

 

Dietos esmė ‒ pagrindinių valgymų metu privalo būti vienodas sudėtinių angliavandenių kiekis, neviršijant individualaus paros energijos poreikio. 

Baltymai 12-15 %.

Riebalai < 30 %.

Angliavandeniai 55-58 %.

Energinė vertė 25-35 cal/vienam kg idealaus kūno svorio.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 5-6 kartus per dieną.

2.4.

Sumažinto kalorijų kiekio dieta (Kcal↓)

•nutukimas (E65-E66)

Dietos esmė ‒ apskaičiavus individualų paros energijos poreikį, jį sumažinti  300-500 kcal.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 5-6 kartus per dieną.

 

 

3. Gydomosios specifinės dietos

3.1.

Sumažinto baltymų kiekio dieta (B↓)

• kepenų cirozė, išryškėjus  encefalopatijai (K70.3, K74);

• ūminės inkstų ligos (N17, N19, N20, N28, N29, S37.0, T86.1, Z99.2);

• inkstų funkcijos nepakankamumas (N17 – N19);

• pasiruošimas dializei Z49.0.

 

Dieta nevisavertė, skirtina tik 3-4 dienas!

Dietos esmė ‒ baltymų kiekis skaičiuojamas individualiai ≤ 0,8 g/kg idealios kūno masės. Proporcingai didinamas angliavandenių ir riebalų kiekis.

Baltymai ≤12%.

Riebalai   30 %.

Angliavandeniai 58 %.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartus per dieną.

 

3.2.

Sumažinto kalcio kiekio dieta (Ca↓)

• hiperkalcemija (E67.8);

• hiperparatirozė (E21).

Dietos esmė patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius mažiau kalcio.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Kalcis < 1000 mg/parą.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-4 kartus per dieną.

 

3.3.

Sumažinto geležies kiekio dieta (Fe↓)

• padidėjusi geležies rezorbcija virškinimo sistemoje dėl įgimtos ir įgytos hemosiderozės ar ilgą laiką vartojant geležies preparatus;

• esant potransfuzinei hemosiderozei (D59, D63).

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius mažiau geležies.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Geležis vyrams < 10 mg/parą, moterims < 15 mg/parą.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną)

Valgymo režimas: valgyti 3-4 kartus per dieną.

 

3.4.

Sumažinto kalio ir fosforo kiekio

dieta(K↓P↓)

•hiperkalemija (E87.5);

• sergant inkstų ligomis (N00-N20);

• esant inkstų funkcijos nepakankamumui (N17 – N19);

•hipoaldosteronizmas (E27).

Dieta nevisavertė.

Dietos esmė patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius mažiau kalio ir fosforo.

 

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Kalis < 2500 mg/parą.

Fosforas < 900 mg/parą.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-4 kartus per dieną.

 

3.5.

Sumažinta riebalų ir cholesterolio,

sočiųjų riebalų rūgščių kiekio dieta (R↓)

• hiperlipidemija (E78.2,  E78.4, E78.5);

•hipercholesterolemija (E78.0, E78.9);

 •aterosklerozė (I67.2, I70);

•išeminė širdies liga (I24-I25);

•arterinė hipertenzija

  • Pirminė (esencilinė) hipertenzija (I10 );
  • Antrinė hipertenzija (I15);
  • Gerybinė intrakranijinė hipertenzija (G93.2);

• nutukimas (E65-E66);

• cukrinis diabetas (E10-E14);

• nealkoholinė ir alkoholinė kepenų steatozės;

• tulžies pūslės ligos(C23, K80, K82);

• miokardo infarktas (I21-I22);

• hipotirozė (E02-E03).

 

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, eliminuojant maisto produktus, turinčius daug sočiųjų riebiųjų rūgščių.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai < 25 %, iš jų < 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Druska 1-2 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Skysčių kiekis skiriamas  individualiai pagal gydytojo nurodymus.

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartus per dieną.

3.6.

Sumažinto vario kiekio dieta (Cu↓)

• vario apykaitos sutrikimai (Vilsono liga) (E83.0).

 

 

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius mažiau vario.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Druska 4-5 g.

Varis < 1,5 mg.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-4 kartus per dieną.

 

3.7.

Sumažinto tiramino kiekio dieta(Tir↓)

Skiriama pacientams, kurie vartoja vaistus antidepresantus arba mono

aminooksidazės inhibitorius

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus be tiramino

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-4 kartus per dieną.

 

3.8.

Sumažinto purinų kiekio dieta (Pur↓)

• podagra (M10);

 • sutrikęs purinų metabolizmas (E79).

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius mažiau purinų.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-4 kartus per dieną.

 

3.9.

Sumažinto skaidulinių medžiagų

kiekio dieta (Sk↓)

• ūminis ir lėtinis kolitas (K51-K52);

• Crohn'o liga (sritinis enteritas) (K50);

• opinis kolitas (K51);

• ūminis enteritas;

• plonosios žarnos

• hiperkinezija

 • divertikulitų paūmėjimas;

• recidyvuojantis infekcinis kolitas;

• prieš virškinimo sistemos operaciįas ir po jų.

 

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius mažiau skaidulų.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos < 25 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartus per dieną.

 

3.10.

Sumažinto laktozės kiekio dieta (Lac↓)

• laktozės netoleravimas (E73);

• uždegiminės žarnų ligos (Krono liga (K50), opinis kolitas (K51) ir kt.).

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius mažiau laktozės.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartus per dieną.

 

3.11.

Belaktozė dieta(Lac (-))

• laktozės netoleravimas (E73);

• uždegiminės žarnų ligos (Krono liga (K50), opinis kolitas (K51) ir kt.).

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, nenaudojant laktozės turinčių maisto produktų. 

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartus per dieną.

 

3.12.

Begliuteninė dieta(Gl (-))

Būtina gydytojo dietologo konsultacija

• celiakinė liga (K90.0);

• pūslelinis dermatitas (L23, L27).

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, nenaudojant šių grūdinių produktų: kviečių, rugių, miežių; vyrauja ryžiai, kukurūzai ir grikiai, kai kurie pacientai toleruoja ir avižas.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartus per dieną.

 

3.13.

Antialerginė dieta (AA)

• dilgėlinė (L50);

• astminė būklė (J46);

• alerginis dermatitas (L23-L25, L27) ;

• Kvinkės edema (R60).

Dieta nevisavertė, skiriama tik keletą dienų.

Dietos esmė ‒ individualiai eliminuoti alergiją sukeliančius produktus.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną)

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartai per dieną.

 

3.14.

Padidinto skaidulinių medžiagų

kiekio dieta (Sk↑)

• vidurių užkietėjimas (K59.0);

 • žarnų divertikuliozė (K57);

• plonosios žarnos hipokinezija (K59);

• hemorojus (I84);

• storosios žarnos (gaubtinės žarnos) piktybiniai navikai (C18);

•hiperholesterolemija (E78.0, E78.9);

• nutukimas (E65-E66).

 

Dietos esmė: patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius daugiau skaidulų.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Cholesterolis < 300 mg.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos > 30 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Valgymo režimas: valgyti 3-6 kartai per dieną.

3.15.

Padidinto kalio kiekio dieta (K↑)

• hipokalemija (E87.6);

• širdies ritmo sutrikimai (R00);

• vėmimas (R11);

• viduriavimas (A09, K59,1).

 

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius daugiau kalio.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Kalis ≥ 2500 mg/parą.

Valgymo režimas: valgyti 3-4 kartus per dieną.

 

3.16.

Padidinto kalcio kiekio dieta (Ca↑)

• inkstų funkcijos nepakankamumas (N17 – N19);

• osteoporozė (M80-M82);

•kalcio stoka dėl mitybos nepakankamumo (E58).

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius daugiau kalcio.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Kalcis ≥ 1000 mg/parą.

Valgymo režimas: valgyti 3-4 kartus per dieną.

 

3.17.

Padidinto geležies kiekio dieta (Fe↑)

• geležies stokos anemija (D50).

Dietos esmė ‒ patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius daugiau geležies.

Baltymai 12-15 %, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių.

Riebalai 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų.

Angliavandeniai 55-58 %, įskaitant apie 10%  monosacharidų.

Skaidulinės medžiagos 25-32 g.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Druska 4-5 g.

Skysčiai 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Geležis vyrams ≥ 10 mg/parą, moterims ≥ 15 mg/parą.

Valgymo režimas: valgyti 3-4 kartus per dieną.

 

3.18.

Neutropeninė dieta (NT)

• leukemija (C91-C93, C95) kiti navikai;

• po kaulų čiulpų transplantacijos;

• persodinta širdis Z94.1;

• persodintas plautis Z94.2.

 

Dietos esmė ‒ sumažinti infekcijos riziką, labai gerai termiškai apdorojus ruošiamus patiekalus.

 

Maistingumas: atitinka B↑ dietos sudėtį.

Valgymo režimas: valgyti 4-5 kartus per dieną.

3.19.

Skysto maisto dieta (Sm)

• kramtymo ir rijimo sutrikimai

• kitos būklės, kai netinka kietos konsistencijos maistas;

• perėjimas nuo parenterinio prie įprastinio maitinimo.

 

Dieta nevisavertė, skirtina 1-3 dienas.

Dietos esmė dietą sudaro visiškai rezorbuojami skysčiai, neturintys nevirškinamų maisto junginių (kefyras, jogurto gėrimas, sultys, arbata, skaidrus sultinys).

Baltymai 15-20 g.

Riebalai – 15-20 g.

Angliavandeniai 200-250 g.

Energinė vertė 1000-1010 kcal.

Kalis 0,8‒0,9 g.

Natris 1‒1,3 g.

Askorbo rūgštis 60 mg.

Valgymo režimas: valgyti 6-8 kartus per dieną.

 

3.20.

Pustirščio trinto maisto dieta (Ptm)

ir tiršto trinto maisto dieta (Tm)

• stemplės susiaurėjimas (K22.2);

• burnos ertmės, ryklės ligos (C06, C10, C11, C13, C14, D00, D10, D37, J39.1, J39.2, K09, K13, T28.0, T28.5);

• pilorostenozė (K31.8);

 • kramtymo ir rijimo sutrikimai

• kitos būklės, kai netinka kietos konsistencijos maistas;

• burnos ertmės, ryklės operacijos;

• žandikaulio fiksacija;

• opaligės komplikacijos;

• nustojus kraujuoti skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opai;

• gresiantis opos prakiurimas;

• 1-3 dienos po operacijos;

• perėjimas nuo parenterinio prie įprastinio maitinimo.

 

Dietos esmė: pagaminti patiekalai sutrinami ir praskiedžiami iki pusiau tirštos arba tirštos konsistencijos.

Bet kuri dieta gali būti modifikuota į Ptm ar Tm dietas.

Energinė vertė 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal).

Skysčiai 1ml/kcal.

Valgymo režimas: valgyti 6-8 karus per dieną.

 

3.21.

Pooperacinė dieta (Pa)

Po skrandžio, žarnyno, ginekologinių operacijų.

Dieta nevisavertė, skiriama ne ilgiau kaip 2 dienas po operacijos.

Dietos esmė ‒ skiriami maisto produktai be laktozės, su mažu  maistinių skaidulų bei riebalų kiekiu. Pagaminti patiekalai sutrinami ir praskiedžiami iki skystos konsistencijos.

 

Baltymai 3-5 %.

Riebalai 15 -20 %.

Angliavandeniai 70-80 %.

Energinė vertė 700-800 kcal.

Druska < 2 g.

Skysčiai 2 l.

Maisto kiekis 100-200 g/1 kartui.

Valgymo režimas: valgyti 7-8 kartus per dieną.

3.22.

 

Pooperacinė dieta (Pb)

 

Po skrandžio, žarnyno, ginekologinių  operacijų.

Dieta nevisavertė, skiriama 3-4 dieną po operacijos. Dietos esmė ‒ skiriami produktai be laktozės, su sumažu  maistinių skaidulų bei riebalų kiekiu. Pagaminti patiekalai sutrinami ir praskiedžiami iki pusiau tirštos konsistencijos

 

Baltymai  15 %.

Riebalai  25 %.

Angliavandeniai  55%.

Energinė vertė 1500 kcal.

Druska 5-6 g.

Skysčiai < 2 l.

Maisto kiekis 300-400 g/1 kartui.

Valgymo režimas: valgyti 7-8 kartus per dieną.

           

 

 

Paskutinė atnaujinimo data: 2018-10-06