Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį

Data

2018 12 03

Įvertinimas
0
Susitarimas dėl maisto produktų sudėties gerinimo.jpg

Vis labiau plečiasi socialiai atsakingų Lietuvoje veiklą vykdančių įmonių ratas, kurios prisijungia prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuoto bendradarbiavimo susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį. Šiais susitarimais įmonės savanoriškai įsipareigoja gerinti maisto produktų sudėtį juose mažinant cukraus, druskos ir riebalų kiekį. Šįkart, jau antrą kartą šiais metais, pasirašyti tokie susitarimai su maisto pramonės atstovais – bendrovėmis „Rokiškio pienas“, „Rimi Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Baltasis pyragas“ ir „Mantinga“.

SAM vadovybė sveikina tai, kad mūsų šalyje veikiančios įmonės labai atsakingai žiūri į šias rekomendacijas ir vis daugiau verslo atstovų atsiliepia į viešojo sektoriaus kvietimą kartu rūpintis žmonių sveikata.

Mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį kasdieninėje mityboje rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bei Europos Komisija (EK). Ją gerinti siūloma vartojant mažiau druskos, sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių (cukrų) kiekį ir mažinant šių medžiagų kiekius rinkai tiekiamuose maisto produktuose.

SAM primena, kad šių metų pradžioje tokias sutartis yra pasirašiusios šios bendrovės: „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Coca-Cola Baltija“, „Eckes-Granini Lietuva“, „Fazer Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Malsena Plius“, „Mars Lietuva“, „Nestle Baltics“, „Orkla Foods Lietuva“, „Rūta“, „Vilniaus margarino gamykla“.

Per šiuos metus bendrovė „Eckes-Granini Lietuva“ buvo įsipareigojusi kai kuriuose nektaruose ir sulčių gėrimuose cukraus kiekį sumažinti 10 procentų, „Kėdainių konservų fabrikas“ – sumažinti po 5 proc. druskos kiekio pomidorų padažuose ir konservuotose daržovėse, „Mars Lietuva“ – sumažinti cukraus kai kuriuose padažuose, „Orkla Foods Lietuva“ – trečdaliu sumažinti druskos ir cukraus kiekį kečupe, o visuose dribsniuose, javainiuose, greitai paruošiamose košėse ir batonėliuose atsisakyti pridėtinio cukraus, „Rūta“ – mažinti kai kurių saldainių, žemės riešutų sviesto porcijas, jų gamyboje atsisakyti pridėtinio cukraus ir riebalų, užkandžių batonėliuose nenaudoti pridėtinio cukraus bei nutraukti cukrinės dražė gamybą, „Malsena Plius“ – visose greito paruošimo avižinėse košėse trečdaliu sumažinti cukraus ir 15 proc. druskos kiekį, o „Vilniaus margarino gamykla“ – visoje „Vilniaus“ margarinų ir tepiųjų riebalų grupėje 10-12 proc. sumažinti sočiųjų riebalų kiekį bei margarine „Vilniaus lengvumas“ – 15 proc. sumažinti riebalų kiekį. Visi šie įsipareigojimai sėkmingai įvykdyti.

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau nei rekomenduoja PSO normos: druskos − 40 proc., riebalų − 39 proc., sočiųjų riebalų − 29 proc., cukrų − 22 proc. Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas. Tad siekiant mažinti galimas grėsmes gyventojų sveikatai ir gerinti Lietuvoje gaminamų produktų sudėtį, SAM inicijavo bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo maisto gamintojai įsipareigoja prisidėti prie žmonių sveikatos gerinimo ir sumažinti šių medžiagų kiekį.

 

Spaudos konferencijos vaizdo įrašą rasite SAM Facebook paskyroje: https://bit.ly/2Q8AT0U

Spaudos konferencijos nuotraukas rasite čia: https://goo.gl/Rehz8S 

 

Maisto gamintojų įsipareigojimai gerinti maistoproduktų sudėtį

SAM Spaudos tarnyba